4Gume.com Logo

Felne

  • Vrste felni

    14. avgust 2013. Felna je deo točka na koji naleže stopa gume i koja drži gumu na točku. U srpskom jeziku se koristi više različitih termina s istim značenjem a najčešći su naplatak ili felna, a u hrvatskom naplatak i felga. Iako je u duhu srpskog i hrvatskog jezika najprikladniji termin naplatak, koristićemo onaj koji je u najširoj upotrebi a to je felna.
  • Alu felne

    19. septembar 2012. Šta su alu felne? Pojam alu felna označava felnu izlivenu od legura aluminijuma ili magnezijuma. Za alu felne od legure magnezijuma često se koristi termin mag felne. Alu felne su obično izlivene iz jednog komada te se može čuti i izraz livena aluminijumska felna.
  • Čelične felne

    15. avgust 2013. Čelične i alu felne su dve najčešće vrste felni i daleko najveći broj automobila na putevima širom sveta je opremljen ovim felnama. I jedne i druge imaju svoje prednosti i nedostatke zbog čega i dalje zadržavaju lidersku poziciju na tržištu. Čelične felne su ekonomične, mogu podneti velika naprezanja i lako se održavaju. Iako mnogi smatraju da su alu felne superiornije, usavršene čelične felne se danas po mnogim elementima približavaju alu felnama.