4Gume.com Logo

Kontrola guma

  13. jul 2012.

  Gume su jedini deo vozila koji je u stalnom kontaktu sa putem. Stanje u kome se nalaze gume značajno utiče na vašu bezbenost. Neispravne gume umanjuju performanse vašeg vozila, smanjuju efikasnost kočenja, upravljanja, ubrzanja i udobnost vožnje. Zato je neophodno da se brinete o vašim gumama i povremeno kontrolišete njihovu ispravnost.

  Šta treba kontrolisati?

  Opšte stanje guma-vizuelna kontrola

  Bar jednom mesečno, kada prilazite vašem vozilu proverite sledeće:

  • Da li su gume izduvane?
  • Da li na bočnom zidu ima fizičkih oštećenja, posekotina ili deformacija?
  • Da li na gazećoj površini ima oštećenja od šljunka, eksera ili drugih stranih tela?
  • Da li ima stranih tela u gazećoj površini (npr. ekser)?
  • Da li ventili imaju kapice?

  Pritisak u gumama

  • Proveravajte pritisak u gumama najmanje jedanput u dve nedelje.
  • Merite pritisak u gumama samo kada su hladne.
  • Napumapajte gume do vrednosti koju je propisao proizvođač i koja se nalazi u priručniku koji ste dobili uz automobil
  • Kada polazite na duži put napumpajte gume za 0,2 bara iznad propisanog.

  U toku vožnje gume se zagrevaju što dovodi do povećanja pritiska u gumama. Zato se pritisak meri samo onda kada su gume hladne, pre vožnje ili najmanje sat vremena posle završetka vožnje. Najbolje je to učiniti na samom početku vožnje. Temperatura značajno utiče na pritisak u gumama. Na primer, temperatura u garaži može se razlikovati i 30°C od spoljne temperature: ako je temperatura u garaži +20°C, a napolju -10°C pritisak u gumama (mereno u garaži) mora biti 0,3 bara viši da biste imali propisan pritisak napolju. Nepisano je pravilo da za svakih 10°C treba povećati ili sniziti pritisak za 0,1 bar.

  Azot ima drugačija svojstva od vazduha i nije toliko osteljiv na promene temperature. Zbog toga i drugih prednosti, preporučujemo pumpanje guma azotom.

  Nepropisan pritisak u gumama umanjuje efikasnost kočenja, upravljanja, ubrzanja i udobnost vožnje.

  Dubina šare

  Kada je guma nova dubina šare je 7-8 mm. Već ispod 3 mm guma gubi prvobitna svojstva. Iako se gume po našem zakonu menjaju kada je dubina šare manja od 1,6 mm (ukoliko nema TWI indikatora), savetujemo vas da gumu zamenite kada je dubina šare manja od 3 mm. U slučaju da imate TWI indikator na gumi, utvrdite na osnovu njega kada gumu treba zameniti.

  Indikator istrošenosti gume (TWI indikator)

  Indikatori istrosenosti gumeIndikator istrošenosti gume je trougao koji se nalazi na bočnom zidu gume i ukazuje na mali ispust u šari gume, koji pokazuje minimalnu dubinu šare. Slova "TWI" ili logo proizvođača su alternativni indikatori istrošenosti na bočnom zidu gume. Indikator istrošenosti gume nikada ne sme da dostigne nivo gazećeg sloja.

  Rezervna guma

  Čak i da nikada do sada nise upotrebili rezervnu gumu obavezno proveravajte u kakvom je stanju. Kontrolišite redovno pritisak i dubinu šare.

  Starost gume

  Nemojte zaboraviti da gume ne smeju biti starije od 6 godina! Pogledajte povremeno oznaku DOT na vašoj gumi. Pročitajte detaljnije o starosti gume

  Ventili

  Povremeno kontrolišite ventile jer ako oni ispuštaju vazduh, pritisak u gumama neće biti propisan. Obavezno stavite nove ventile kada menjate gume.

  Ako budete redovno izvršavali navedenu kontrolu vozićete se udobnije i bezbednije, a gume će vam duže trajati.