4Gume.com Logo

Vožnja na snegu

  13. jul 2012.

  Imajte u vidu da je dodirna površina vaše gume i podloge veličine dlana, pa je zato izbor pravog zimskog pneumatika veoma važan.

  Da bi vožnja po snegu bila bezbedna treba se držati nekoliko jednostavnih pravila:

  • Voznja na sneguIzbegavajte naglo skretanje.
  • Izbegavajte nagla ubrzanja—ubrzanje mora biti postepeno.
  • Izbegavajte iznenadna kočenja.
  • Ostavite dovoljno rastojanje u odnosu na vozilo ispred vas.
  • Kada vozite uzbrdo koristite viši stepen prenosa od onogo koji biste koristili po suvom vremenu.

  Kočenje

  • Da bi kočenje bilo bezbedno morate da procenite razdaljinu koja vam je za to potrebna.
  • Kočite motorom u kombinaciji sa blagim pritiskanjem pedale nožne kočnice
  • Kočite postepeno da bi se izbegla blokada točkova. Ako točkovi blokiraju, vozilo proklizava i gubi kontrolu. Otpustite kočnicu, zatim postepeno zakočite, a istovremeno kočite motorom.
  • Kada vozite nizbrdo koristite niži stepen prenosa nego što biste po suvom vremenu. Tako ćete smanjiti rizik od blokade točkova.
  • Ako imate ABS to će vam pomoći da izbegnete blokadu točkova, ali neće uticati na prijanjanje i sposobnost kočenja. Jedini način da povećate zimske performanse vašeg vozila je da koristite zimske gume prilagođene uslovima na putu.

  Kretanje

  Da biste sprečili proklizavanje kada krećete na snegu krenite lagano i postepeno ubrzavajte. Ako točkovi proklizaju, ili se zaglavite u snegu, pokušajte da krenete iz druge brzine jer se tako smanjuje sila koja deluje na točkove i povećava pogonska snaga.

  Ako imata automatski menjač uključite Winter režim.

  Skretanje

  Pre nego što uđete u krivinu usporite kako biste očuvali stabilnost vozila. Okrećite volan lagano, ali ako osetite da je prednji deo vozila neupravljiv sklonite nogu sa papučice gasa, usporavajte i blago kočite ako je potrebno. Ako se zadnji deo vozila zanese lagano dodajte gas da biste ga vratili na pravac.

  U krivinama vozite sporo ujednačenom brzinom da biste izbegli zanošenje vozila.

  Prednja vuča

  Vozilo sa prednjom vučom imaju izvesne prednosti u odnosu na zadnju vuču, posebno ako su na sva četiri točka zimske gume. Prednost je u tome što je oko 60% težine vozila raspoređeno na prednje točkove što olakšava pokretanje iz mesta. Iako vam to pomaže da krenete, ne pomaže vam da se zaustavite.

  S druge strane, raspodela mase kod vozila sa prednjom vučom negativno utiče na upravljanje i vožnju u krivinama. Ipak, sa zimskim gumama na svim točkovima vožnja će biti udobnija a kočenje, skretanje i držanje na putu biće znatno bolji.