4Gume.com Logo

Ojačane Extra Load (XL) gume za dodatna opterećenja

  17. septembar 2021.

  Gume moraju odgovarati veličini i težini vozila. Veći automobili su teži i moraju imati drugačije gume: SUV ili 4x4 vozilo zahteva gume većih dimenzija i nosivosti u odnosu na putničko vozilo.

  Za potrebe većih i težih vozila namenjene su ojačane XL gume. Ojačana guma, Extra Load (XL) ili Reinforced, ima veću maksimalnu nosivost od pneumatika standardne nosivosti (Standard Load, SL) iste veličine. Ove gume zamenjuju gume standardne nosivosti kada je potrebno da vozilo nosi veće terete. Većina putničkih automobila ili nemaju dodatne oznake nosivosti ili imaju SL oznaku na bočnom zidu.

  Označavanje ojačanih guma

  U priručniku proizvođača vozila ili na nalepnici negde na vozilu takođe možete videti tačnu oznaku i da li su vašem vozilu potrebne ojačane XL gume kao i koji je preporučeni vazdušni pritisak. Na vozila kojima su propisane XL gume moraju se montirati XL gume. SL gume se mogu zameniti XL gumama, ali obratno nije preporučljivo, čak može biti i opasno.

  XL označava ojačanu gumu, ali to nije jedina oznaka koju proizvođači guma utiskuju na bočni zid gume. Ponekad se mogu videti RF, RFD, REF, REINF što su oznake za ojačane (reinforced) gume. Koristi se i oznaka EL – Extra Load za dodatno opterećenje. Napominjemo da ne treba mešati oznaku RFT koja se odnosi na run flat gume sa oznakama ojačane gume.

  XL gume imaju ojačanu unutrašnju strukturu u odnosu na SL gume jer njihova karkasa ima jedan sloj gumirane tkanine više. Zbog toga u kombinaciji sa većim pritiskom u gumama, XL gume mogu da nose veće terete. 

  Evo jednog primera označavanja XL gume:

  245/45 R18 100Y XL

  245 širina gume
  45 odnos između visine bočnog zida i širine gazeće površine (protektora) izražen u procentima. U ovom slučaju, visina je 45% širine gume.
  R radijalna konstrukcija
  18 prečnik felne
  100 indeks nosivosti 100, maksimalna nosivost ove gume je 800 kg (vidi tabelu)
  Y indeks brzine, označava maksimalnu brzinu od 300 km/h (vidi tabelu)
  XL Extra Load, ojačana guma za povećanu nosivost

  Sve je isto kao kod SL gume, samo je oznaka XL dodata na kraju oznake.

  XL+ gume

  Potreba za XL+ gumama se pojavila s električnin i hibridnim automobilima koja su teža od konvencionalnih vozila. Veća težina ovih vozila je posledica težine njihovih baterija, koje su teže od punog rezervoara goriva za motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Trenutno se u industriji preduzimaju koraci ka standardizaciji guma sa još većim kapacitetom opterećenja od XL guma, koje bi tada verovatno nosile simbol „XL+“. Kako su skoro sve gume za električna vozila i hibride originalna oprema, obaveznim i standardnim podacima na bočnom zidu gume pridružen je i OE (Originail Equipment) znak.  

  Continental-ova prva guma za električna vozila, Conti.eContact, prvobitno je predstavljena 2012. godine, a trenutno je ovaj model odobren za upotrebu na Smart EK Forfour. Continental takođe proizvodi oko 100 modela guma pogodnih za vozila i hibride na električni pogon.

  XL gume zahtevaju veći vazdušni pritisak 

  Da bi postigle dodatni kapacitet nosivost XL gume moraju imati veći maksimalni pritisak naduvavanja. Maksimalni pritisak SL guma je 35 psi, a XL gume se pumpaju do maksimalnih 41 psi. SL gume su osetljivije na veći vazdušni pritisak od propisanog jer to može dovesti do oštećenja i pucanja gume. 

  XL gume imaju dodatne prednosti u odnosu na SL jer traju duže, manje su podložne oštećenjima, a takođe bolje izdržavaju pritisak pri velikoj brzini vožnje.

  Koja vozila koriste XL gume?

  Iako termin ojačana guma za dodatne težine asocira na komercijalna i teretna vozila, XL gume se koriste i za sportske i luksuzne automobile, off road, 4X4, SUV, CUV (crossover), višenamenska vozila (MPV) i laka komercijalna vozila.

  XL nisu jedine gume koje mogu nositi veće težine, postoji joše nekoliko vrsta  posebno namenjenih za tu svrhu:

  C gume za laka komercijalna vozila i neka off road vozila.

  CP gume za kampere

  LT gume za lake kamione. Voze se uglavnom u Severnoj Americi i odgovaraju evropskim C gumama.

  Ove gume su konstruisane tako da nose veće težine od XL guma istih dimenzija.