4Gume.com Logo

Značaj ispravnog pritiska u gumama

  21. mart 2013.

  Kada se govori o bezbednosti saobraćaja uopšte, pritisak vazduha u gumama je nezaobilazna tema. Savet za redovnu kontrola pritiska se uvek nalazi među 10 najvažnijh saveta za bezbednu vožnju, a u većini slučajeva među prvih pet. Čak je i američki predsednik Barak Obama u predsedničkoj kampanji apelovao na vozače da to redovno čine.

  Vožnja sa propisno napumpanim gumama je od najvećeg značaja za bezbednost, pošto samo ispravno napumpane gume dobro drže težinu vozila, prianjaju za put, troše manje goriva, proizvode manju buku, garantuju najkraći put kočenja i doprinose produženju životnog veka guma. Uz smanjenu potrošnju goriva manje je i zagađivanje vazduha. Sve ovo je dovelo do toga da se kvalitet guma u skoro svim zemljama sveta zakonski propiše. Od novembra meseca 2012. godine sve zemlje Evropske unije su uvele novi standard označavanja čiji je cilj informisanje kupaca o svojstvima proizvoda vezanim za bezbednost, ekonomičnost i ekološki uticaj.

  Uprkos ogromnom značaju ove teme, vozači se i dalje nemarno odnose i voze sa nedovoljno napumpanim gumama. Nemaran odnos prema ovom važnom pitanju nije samo naša loša osobina, dešava se to svuda u svetu. Istraživanja koje je sprovela industrija guma u EU su pokazala da se najmanje 65% automobila u svakom trenutku kreće evropskim putevima sa nedovoljno napumpanim gumama. Nedovoljno napumpane gume zahtavaju dodatnu energiju za kotrljanje guma i mogu povećati potrošnju goriva do 4%, a životni vek gume se može skratiti do 45%.

  Želimo da ovom serijom članaka još jednom podsetimo vozače i sve one koji su zaduženi za bezbednost, ekonomičnost i ekološki aspekt vožnje da redovno proveravaju pritisak vazduha u gumama.

  Bezbednost se meri brojem izgubljenih života zbog nedovoljno napumpanih guma.

  Ekonomičnost se meri ogromnim sredstvima koja se svakodnevno rasipaju nepotrebnom potrošnjom goriva i guma.

  Ekološki uticaj se meri ogromnim količinama ugljen dioksida ispuštenim u atmosferu i u krajnjoj liniji ugroženim zdravljem ljudi.