4Gume.com Logo

Pritisak u gumama i zaštita okoline

  01. maj 2008.

  Vozeći na nedovoljno napumpanim gumama ugrožavate zdravlje! Iako izgleda kao da pritisak u gumama nema nikakve veze sa zaštitom okoline, istraživanja velikih proizvođača guma su pokazala da se zbog toga u atmosferu ispuštaju ogromne količine CO2. Potrebno je da utrošite samo nekoliko minuta mesečno za proveravanje pritiska u gumama da bi i vi doprineli zaštiti okoline.

  Oko 20% energije koje utroši putnički automobil prouzrokovano je savlađivanjem otpora kotrljanja. Nastojanja proizvođača, pre svega Michelina, da smanji otpor kotrljanja i do 50 %, vodi velikoj uštedi energije.

  Pritisak u gumama ima veliki uticaj na otpor kotrljanja, najvažniji faktor potrošnje goriva. Pošto nizak pritisak povećava otpor kotrljanja, to direktno utiče na potrošnju goriva i ispuštanje izduvnih gasova.

  Na osnovu podataka iz 2007. godine, Bridgestone-ov tehnički centar za Evropu je izračunao da 38% vozila koja voze sa nedovoljnim pritiskom u gumama nepotrebno utroše 5.3 milijarde litara goriva koji koštaju 7 milijardi evra. U atmosferu se ispusti 12.3 miliona tona CO2 godišnje. To odgovara količini od 4,6 gr/km CO2 godišnje za svaki automobil na evropskim putevima. Kako cene goriva svakodnevno rastu, tako se i šteta uvećava.

  Pored toga, niži pritisak u gumama od propisnog, utiče na smanjenu bezbednosti vožnje i lošije ukupne vozne karakteristike vozila i kraći životni vek gume.

  Zato još jednom apelujemo na sve vozače:

  Merite redovno pritisak u gumama!