4Gume.com Logo

Gume zagađuju vazduh 1000 puta više od izduvnih gasova

  31. maj 2021.

  Zagađenje vazduha koje potiče od čestica koje nastaju habanjem guma može biti 1000 puta gore od izduvnih gasova, zaključak je ispitivanja koja je obavila britanska firma Emissions Analytics - vodeća svetska kompanija koja se bavi testiranjem, merenjem emisija i efikasnosti potrošnje goriva za putnička, komercijalna, industrijska i poljprivredna vozila.

  Vozila u drumskom saobraćaju ispuštaju u vazduh čestice štetne po zdravlje iz dva glavna izvora:

  • Izduvni sistem
  • Neizduvni sistem (Non-exhaust emissions - NEE) – čestice ispuštene u vazduh usled habanja guma, kočnica, površine puteva, kvačila i prašine na putu.

  Kada govorimo kako motorna vozila zagađuju vazduh prvo pomislimo na izduvne gasova. Studija je pokazala da je zagađenje vazduha 1000 puta veće usled habanja guma, kočnica, površine puteva, kvačila i prašine na putevima.

  Čestice koje se na taj način ispuštaju u vazduh čine većinu primarnih čestica, 60% PM2,5 i 73% PM10 (PM je skraćenica za partikularne materije). PM2,5 i PM10 su sitne čestice prisutne u vazduhu čije udisanje je veoma štetno po zdravlje. Sastoje se od mešavine čvrstih čestica i kapljica prisutnih u atmosferi i ne mogu se videti golim okom. Čestice u kategoriji PM2,5 su prečnika 2.5 mikrometra, a PM10 su prečnika 10 mikrometara i zovu ih još i fine čestice.

  Izveštaj ekspertske grupe za kvalitet vazduha vlade Ujedinjenog Kraljevstva iz 2019. „Neizduvne emisije iz drumskog saobraćaja“ preporučuje da se NEE odmah prepoznaju kao izvor ambijentalnih koncentracija čestica u vazduhu, čak i za vozila sa nultom emisijom izduvnih gasova, kao što su električna vozila.

  Da bi utvrdila razmere problema Emissions Analytics je izvršila ispitivanje habanja guma. Popularni porodični hečbek, sa potpuno novim pravilno napumpanim gumama, emitovao je 5,8 g/km čestica. U poređenju sa dozvoljenom emisijom izduvnih gasova od 4,5 mg/km, potpuno neregulisane ne-izduvne emisije čestica su veće preko 1000 puta. U studiji se primećuje da bi vrednosti mogle biti i veće na vozilu sa nedovoljno napumpanim ili jeftinim gumama. „Ono što još više zabrinjava je to što su emisije izduvnih gasova strogo regulisane propisima već dugi niz godina, a habanje guma je potpuno neregulisano. Sa sve većim rastom prodaje težih terenaca i električnih automobila na baterije, ne-izduvne emisije postaju sve ozbiljniji problem”.

  Jedan od razloga zašto ne-izduvna emisija nije regulisana propisima je veliki broj faktora koji na nju utiče. Faktori emisije mogu biti izmereni u laboratorijskim uslovima ali pošto zavise od varijabilnosti materijala od kojih su izrađene gume, kočnice i površina puta, brzine kretanja vozila, nagiba puta, zagušenje puteva koje dovodi do čestog zaustavljanja itd. standardizaciju je vrlo teško izvršiti.

  Dodatni izvor ne-izduvnih čestica je resuspenzija prašine sa puta. Istraživanje emisija iz ovog izvora je vrlo nepotpuno, teško ih je proceniti i ne postoje smernice za procenu nacionalnih emisija.

  Kako smanjiti ne-izduvnu emisiju četica?

  U ovom trenutku kada ne postoji regulativa ne možemo učiniti mnogo kako bi smanjili emisiju. Kratkoročno, upotreba visokokvalitetnih i uvek propisno naduvavanih guma jedini je način da se bar delimično rešava ovaj problem. Ono što je nesumnjivo je preko potrebna regulativa za borbu protiv ovog problema. Da li će to dovesti do novih vrsta guma sa nižim emisijama koje se manje habaju ili na neki drugi način pokazaće se u budućnosti. Jedino što je sigurno je da promene uskoro moraju doći.