4Gume.com Logo

Zašto zimske gume?

  13. jul 2012.

  Da biste zaštitili sebe, svoju porodicu, automobil i sve učesnike u saobraćaju morate imati zimske gume. Zimi je broj saobraćajnih nesreća 6 puta veći nego leti! Saznajte nešto o prednostima zimskih guma jer je to važno za vašu bezbednost. 

  Imajte na umu: bilo da je na putu sneg, led, raskvašen sneg ili samo voda, zimi gume slabije prijanjaju i imaju znatno smanjene ukupne performanse.

  Zimske gume Zimske gume su konstruisane tako da efikasno odvode vodu sa puta i tako smanje rizik od akvaplaninga. Toplota koja nastaje usled trenja guma i podloge topi vrhove ledenih kristala i stvara tanak ali klizav sloj vode između guma i podloge. Minijaturne pore koje se nalaze u gazećoj površini zimskih guma konstruisane su tako da efikasno odvode vodu čime obezbeđuju veću stabilnost vozila na mokrom putu.

  Zimske gume imaju znatno bolje prijanjaje i kraći zaustavni put prilikom kočenja zahvaljujući dubljoj šari. Prema testovima na ledu, sa letnjim gumama, pri brzini od 30km/h, zaustavni put kočenja iznosi 68m, a sa zimskim gumama 57m - nezanemarljiva razlika!

  Zimske gume su načinjene od specijalne smese sa dodatkom silike, koja se bolje ponaša na niskim temperaturama i pruža tihu i udobnu vožnju. Za razliku od letnjih, zimske gume se ne stvrdnjavaju na niskim temperaturama. Važno je pomenuti da se zimske gume ne koriste samo na snegu i ledu već i na suvoj podlozi kada temperatura padne ispod +7°C.

  Koristite letnje gume leti, a zimske gume zimi i uštedećete!

  4 letnje gume leti + 4 zimske zimi koštaju približno isto kao 4 letnje koje vozite preko cele godine. Jedina razlika je što morate odmah investirati u 2 seta guma. Pored toga, sa gumama koje su prilagođene godišnjem dobu ostvarićete i određenu uštedu u pogledu potrošnje goriva.

  Ono što nikako ne treba raditi je voziti sa zimskim gumama preko cele godine, jer se one leti mnogo brže troše zbog mekše smese, a i kočenje je znatno lošije.

  Stavite zimske gume na sva četiri točka

  Najbolje je staviti zimske gume na sva četiri točka. Ako ste stavili zimske gume na prednju osovinu one moraju biti stavljene i na zadnju. U suprotnom može doći do zanošenja, proklizavanja pa čak i zakretanja vozila u krivinama. S druge strane, ako se zimske gume postave na zadnju osovinu, preporučljivo je da budu stavljene i na prednju osovinu. U suprotnom može vam se desiti da pri skretanju prednje gume izgube prijanjanje i vozilo nastavi pravo.

  Sledeći video klip pokazuje zašto su zaista neophodne zimske gume i to na sva 4 točka.

  Komentar: Iako su automobili imali ABS (Anti-lock Braking System), ESC (Electronic Stability Control) to nije dalo efekta sve dok nisu stavljene sve 4 zimske gume. Takođe, sa zimskim gumama na prednjoj osovini i all season gumama na zadnjoj nije postignuto poboljšanje! Automobil sa zimskim gumama imao je znatno bolje vozne karakteristike, kraći zaustavni put, bolje držanje u krivinama.

  Iskoristite pretraživač auto guma i pronađite odgovarajuću zimsku gumu!