4Gume.com Logo

Kada zameniti zimske gume letnjim

  13. mart 2013.

  Iako kalendarski proleće još nije stiglo vreme se prolepšalo, a temperature su sve više i više. Početkom marta temperature su čak prelazile +20 Cº. Dolazi vreme da se zimske gume zamene letnjim.

  Strogo pravilo i tačan datum kada to treba uraditi ne postoji. Poznato je da se zimske gume montiraju obično u oktobru, kada temperature padnu ispod +7 Cº. Isto pravilo važi i u obrnutom smeru, u proleće, kada prosečne dnevne temperature prelaze +7 Cº, vreme je za letnje gume. Ipak, mart je veoma ćudljiv mesec i prema prognozama meteorologa dogodiće se još jedan hladan talas kada će se temperatura spustiti ispod nule. Takođe, najniže dnevne temperature u ranim jutarnjim časovima i tokom noći biće do kraja meseca konstantno ispod +7 Cº. Zato ne bi trebalo žuriti, pravo vreme je početak aprila.

  Mnogi su već naučili da je bolje imati dva seta guma, zimski i letnji. Kada su gume montirane na felne zamena je brza i jednostavna, možete to uraditi i sami, mada vulkanizeri to rade brže i ne naplaćuju mnogo.

  Ako imate jedan set felni zimske gume moraju biti skinute s felne, a letnje montirane. To obično zahteva promenu ventila, balansiranje i veće troškove tako da se morate obratiti vulkanizeru.

  Do stupanja na snagu zakona o obaveznom korišćenju zimskih guma nismo ni slutili da ćemo svi imati dva seta guma. U ovom trenutku velike ekonomske krize kojoj se kraj ne vidi, većina sebi ne može priuštiti dva seta guma montiranih na felne. Znamo da je to najbolje rešenje, ali ćemo drugi set verovatno ostaviti za neka bolja vremena.

  Često se na našim putevima zimske gume vide na automobilima i usrede leta kad im vreme nije. Ne treba smetnuti s uma da su zimske gume konstruisane za zimskim uslove, da bolje prianjaju na snegu i ledu, imaju mnogo više sitnih lamela, mekše su, a to znači da na višoj temperaturi neće dugo trajati. Zimske gume imaju veći otpor kotrljanja na suvim, toplim putevima što skraćuje njihov životni vek, a s povećanjem temperature gube prianjanje.

  Zimske gume imaju veliki broj blokova gazećeg sloja i sitnih lamela da bi dobile elastičnost na temperaturama ispod nule. Na toplom vremenu to je kontraproduktivno jer kako se guma okreće blokovi su pritisnuti na podlogu i gume se više zagrevaju. Lamele se otvaraju i zatvaraju kada su u kontaktu s podlogom i stvarjau veću toplotu, a poznato je da je toplota najveći neprijatelj guma. Zato zamenite zimske gume na vreme jer je to neophodno, ne samo zbog bržeg habanja na visokim temperaturama, već i radi vaše bezbednosti.