4Gume.com Logo

Dubina šare gume

  13. jul 2012.

  Preporuka vodećih proizvođača automobila: zamenite gumu kada dubina šare padne ispod 3mm.

  Testiranje guma u vožnji po mokrom putu pokazuje da gume treba zameniti kada dubina šare padne ispod 3mm. Testiranje koje je sprovela nezavisna asocijacija Motor Industry Research Association (MIRA) u Velikoj Britaniji 2004. god još jednom nam dokazuje da istrošene gume povećavaju šansu da doživite saobraćajnu nezgodu na mokrom putu jer se produžava zaustavni put kočenja.

  Iako je zakonski minimum za dubinu šare u većini evropskih zemalja 1.6mm (i kod nas u slučaju da ne postoji indikator istrošenosti gume - TWI), testovi pokazuju da guma sa dubinom šare od 3mm ima 25% bolje performanse prilikom kočenja na mokrom putu nego ona sa dubinom šare od 1.6mm. To znači celih 8m kraći zaustavni put prilikom kočenja pri brzini od 80km/h! Ako porede nova guma sa šarom dubine 8mm i guma sa šarom od 1.6mm, razlika u zaustavnom putu je 13m pri istoj brzini.

  Zato vodeći evropski proizvođači automobila preporučuju da gume zamenite kada dubina šare bude manja od 3mm.

  Zaustavni put

  I na kraju, navodimo isečak koji se tiče dubine gazećeg sloja gume iz novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju (Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima):

  Dubina gazećeg sloja pneumatika mora biti viša od fabrički dozvoljene dubine označene TWI oznakama, odnosno ako iste ne postoje najmanja dozvoljena dubina je 1,6 mm za vrste L i M1 i 2 mm za ostale vrste vozila.