4Gume.com Logo

Skladištenje guma na kraju zime/leta

  13. jul 2012.

  Skladistenje guma

  Ako ne posedujete gume za sve sezone (all season), trebalo bi da imate komplet letnjih i komplet zimskih guma. Na kraju zime ili leta trebalo bi zameniti set guma. Postoje dve mogućnosti: da vam oba kompleta guma budu montirana na felne i da skladištite gume zajedno sa felnama, ili da skladištite samo gume i da prilikom zamene guma radite montažu/demontažu sa felni.

  Najčešće je jednostavnije imati oba kompleta guma montiranih na felne, ali je to i skuplje jer dodatni komplet predstavlja investiciju. Sa druge strane, montaža/demontaža guma na felnu nešto više košta nego prosta zamena celog točka. Ekonomski gledano, na našem tržištu gde su cene vulkanizerskih usluga znatno jeftinije nego u Evropi, ipak je isplativije uvek montirati/demontirati gume.

  Mnogi vulkanizeri nude mogućnost čuvanja guma za određenu naknadu. Sa druge strane, ako sami skladištite gume, potrebno je da se pridržavate sledećih uputstava.

  • Pre nego što skinete gume označite pozicije na kojima su se nalazile kako biste sledeće sezone prednje gume stavili na zadnju, a zadnje na prednju osovinu (rotacija guma). To se radi zato što se gume na različitim osovinama nejednako troše.
  • Operite vodom točkove i dobro ih obrišite da biste sprečili koroziju.
  • Izvadite komadiće šljunka ako ih ima u kramponima gume.
  • Čuvajte ih na mračnom, hladnom i suvom mestu. Nemojte ih držati tamo gde ima ulja, goriva ili hemikalija.

  Ispravno skladištenje guma

  Na sledećem dijagramu prikazano je kako se ispravno čuvaju gume sa felnama, i gume bez felni. Ako gume skladištite kod proverenog vulkanizera, oni će ih sigurno pravilno uskladištiti.

  Skladistenje guma - sema