4Gume.com Logo

Održavanje

 • Kontrola guma

  13. jul 2012. Gume su jedini deo vozila koji je u stalnom kontaktu sa putem, njihova ispravnost je suštinska za vašu bezbednost, pa je jako važno redovno ih kontrolisati.
 • Rotacija guma

  13. jul 2012. Rotacija guma je premeštanje guma s jedne na drugu osovinu s namerom da se postigne ravnomerno trošenje guma. 
 • Vidljiva oštećenja gume

  13. jul 2012. Bubrezi i ispupčenja Ispupčenja i bubrezi obično ukazuju na unutrašnje oštećenje strukture i gumu treba odmah zameniti.
 • Balansiranje točkova

  13. jul 2012. Balansiranje je postupak kojim se uravnotežuju mase točkova na različitim stranama iste osovine dodavanjem olovnih tegova na felnu. Na točak, kao i na svako drugo telo, prilikom obrtanja oko neke ose deluje centrifugalna sila. Ukoliko nije uravnoteženo (masa tela nije ista sa svake strane ose) javlja se debalans koji se manifestuje podrhtavanjem volana ili celog vozila, već pri brzini od oko 70 km/h.
 • Centriranje (reglaža) trapa

  13. jul 2012. Centriranje trapa se sastoji od podešavanja uglova točkova tako da su oni normalni na podlogu (horizontalu) i međusobno paralelni. Svrha ovog podešavanja je povećanje trajnosti gume i bolje držanje pravca automobila na ravnom putu.
 • Značaj ispravnog pritiska u gumama

  21. mart 2013. Kada se govori o bezbednosti saobraćaja uopšte, pritisak vazduha u gumama je nezaobilazna tema. Savet za redovnu kontrola pritiska se uvek nalazi među 10 najvažnijh saveta za bezbednu vožnju, a u većini slučajeva među prvih pet. Čak je i američki predsednik Barak Obama u predsedničkoj kampanji apelovao na vozače da to redovno čine.
 • Tabele za konverziju pritiska u gumama

  29. decembar 2021. Pritisak u gumama je pritisak vazduha unutar gume vozila. Uobičajene jedinice za pritisak su psi, bar i Pa.