4Gume.com Logo

Manje gume i felne zimi

  13. jul 2012.

  Za povećanje prečnika guma i felni mnogi su već čuli (plus koncept), ali za minus koncept malo ko zna. Plus koncept (plus sizing ili up-stepping) je jedan od načina da se poboljšaju vozne karakteristike i izgled automobila montiranjem širih guma nižeg profila na felne istog ili većeg prečnika pri čemu ukupan prečnik gume mora ostati približno isti. Kako to izgleda može se videti na slici:


  Obično se u letnjem periodu unutrašnji prečnik gume i felne povećava za 1,2,3 ili više inča. Kada dođe zima niskoprofilne gume se ne ponašaju sjajno u dubokom snegu tako da se često zamenjuju užim gumama manjeg unutrašnjeg prečnika. Ovo je obratan koncept u odnosu na plus sizing i, shodno tome, zove se minus koncept ili minus sizing. Umesto s leva na desno, sliku treba gledati s desna na levo, 17", 16", 15".

  Šta se postiže minus sajzingom?

  Pored prednosti koje uža guma pokazuje na snegu ne treba zaboraviti i ekonomski momenat. Minus sajzing je popularan prilikom kupovine zimskih guma jer mnogo jeftinije kupiti zimsku gumu od 15" nego od 17". Isto se odnosi i na felne.

  Skupe alu felne su zimi izložene uticaju soli kojom se posipaju putevi. Jedan od načina da se alu felne sačuvaju je njihova zamena čeličnim felnama u toku zime. To je dodatna ušteda jer su čelične felne daleko jeftinije od alu felni. Ako se traži najekonomičnije rešenje, onda su to svakako dva seta guma sa felnama, letnji sa alu felnama i zimski s čeličnim manjeg prečnika. Nije potrebno menjati gume u proleće i na jesen već samo zamenjivati kompletne setove.

  Prednost točkova manjeg prečnika, i viših bočnih zidova gume je i taj što su otporniji na rupe na kolovozu koje se pojavljuju u rano proleće.

  Za pronalaženje odgovarajućih dimenzija guma za plus ili minus sajzing posetite Tyre size calculator.