4Gume.com Logo

Kako zameniti gumu?

  13. jul 2012.

  Hladno je, već je pao mrak, pada kiša, vraćate se s puta - vreme kao stvoreno da vam pukne guma? To se obično dešava kada to najmanje očekujete. Zato morate biti spremni da imate u kolima sve što vam je potrebno da to uradite brzo i efikasno.

  Prvo što treba da uradite je da što sporije parkirate vozilo pored ili uz ivicu puta, vodeći računa da podloga bude ravna. Šta treba imati u kolima?

  • Odgovarajući ključ
  • Dizalicu
  • Čistu krpu
  • Lampu i
  • Trougao
   1. Pošto ste sklonili vozilo na sigurno, ugasite motor, upalite stop svetlla i povucite ručnu kočnicu. Ako je menjač ručni ubacite ga u rikverc, a ako je automatski izaberite “Park”. Trougao stavite iza kola na rastojanju od najmanje 50m. Putnici treba da izađu i sklone se s puta. Ako vam prtljag smeta da dođete do rezervnog točka izvadite prtljag.
   2. Proverite da li je rezervna guma naduvana i da li su tu ključ i dizalica. Izvadite točak iz gepeka, odvrnite šrafove na točku za pola kruga. Ako teško ide iskoristite sopstvenu težinu da biste odvrnuli maticu.
   3. Pronađite u priručniku koje mesto je predviđeno za postavljanje dizalice i tu je postavite. To mesto je obično blizu točka koji menjate ali nemojte to raditi napamet jer auto može pasti i oštetiti se.
   4. Kada ste vozilo dovoljno podigli, ali pre nego što se guma odvojila od podloge, stavite rezervni točak ispod kola. To je mera predostrožnosti u slučaju da auto sklizne sa dizalice.
   5. Nastavite sa podizanjem sve dok se točkovi potpuno ne odvoje od podloge, odvrnite šrafove dva po dva u dijagonalnim parovima i sklonite ih u džep, kapu, čašu…da ih ne biste izgubili.
   6. Pažljivo skinite točak jer je težak i prljav i stavite ga ispod auta.

  Upozorenje:

   Auto može lako da sklizne sa dizalice i na idealno ravnoj podlozi. Nikad se ne podvlačite pod kola kada ih drži samo dizalica.
  1. Stavite rezervnu gumu i zavrnite prstima matice u dijagonalnim parovima (prvo jedan, a zatim drugi koji je dijagonalno na drugoj strani točka).
  2. Spustite vozilo dok ne dodirne put, ključem lagano zategnite matice, uklonite izduvanu gumu ispod kola, završite spuštanje i zategnite matice do kraja. Sklonite alat i probušenu gumu u gepek.

  Rezervni točak sa probušenom gumom osposobite što pre, kod prvog vulkanizera .

  Pogledajte video koji demonstrira ceo postupak, korak po korak.

  Srećan put!