4Gume.com Logo

Zašto su zimske gume bolje od letnjih u zimskim uslovima

  03. decembar 2012.

  Novi propisi o obaveznom korišćenju zimskih guma na snegu, ledu ili poledici u periodu od 1. novembra do 1. aprila, naveli su mnoge na pomisao da zimske gume nisu potrebne na suvom ili mokrom putu u toku zime. To je velika zabluda jer je poznato da za gume zima počinje kada temperatura padne ispod +7°C. Na toj temperaturi letnja guma očvrsne, a njene performanse se smanjuju. Zakon nas je prinudio da zimske gume imamo na snegu, ledu i poledici, ali o sopstvenoj bezbednosti moramo sami da brinemo i odaberemo gume sa kojima je rizik sveden na najmanju meru.

  Konstrukcija zimskih guma

  Zimske gume, gume za sneg ili gume za hladno vreme kako se sve češće zovu, su konstruisane za korišćenje u zimskim uslovima, kada su temperature niske. Svi znamo da su zimske gume bolje od letnjih zimi, ali šta je to u zimskoj gumi što je čini boljom? Koje su to karakteristike koje joj daju prednost u odnosu na letnje i gume za sve sezone?

  Jedna od najznačajnijih karakteristika gume je prianjanje na podlogu što je posebno važno za zimske gume. Kritične komponente zimske gume zbog kojih je bolja od letnje i gume za sve sezone su:

  • gumena smesa od koje su napravljene,
  • dezen gazećeg sloja i
  • veliki broj finih lamele. 

  Interakcija i uravnoteženost ovih karakteristika daje zimskoj gumi najbolje moguće performanse u zimskim uslovima.

  Gumena smesa

  Gumena smesa od koje je letnja guma proizvedena počinje da otvrdnjava ispod +7°C i ne može da obezbedi nivo prianjanja koji je potreban zimi. Specijalna tehnologija proizvodnje omogućuje zimskoj gumi da bude elastična i da dobro prianja za podlogu na niskim temperaturama.

  U sastavu gumene smese je više prirodnog kaučuka i silike koji se stvrdnjavaju na mnogo nižim temperaturama od sintetičkog kaučuka. Silika u gumenoj smesi takođe utiče na bolje performanse kočenja na mokrom što skraćuje zaustavni trag kočenja.

  Dezen gazećeg sloja

  Dezen gazećeg sloja je posebno važan u uslovima snega i bljuzgavice kada točak svojom rotacijom pritiska sneg u široke kanale gume stvarajući dodatnu trakciju. Zahvaljujući usmerenom, asimetričnom dezenu gazećeg sloja (protektora) i većoj dubini kanala (+5 do 8%) bolje su performanse kočenja i manja je opasnost od akvaplaninga.

  Lamele

  Na prvi pogled zimsku gumu možemo prepoznati po velikom broju sitnih, poprečnih lamela kojima je guma “izreckana”. Zimska guma ima oko 1200 lamela što je mnogo više u odnosu na letnju gumu koja ima svega 200 lamela. Lamele omogućuju blokovima gazećeg sloja da se saviju i zariju dublje u sneg ili led što poboljšava vuču.

  Bolje performanse zimskih guma

  Zahvaljujući ovim karakteristikama zimske gume imaju bolje prianjanje i vuču u uslovima snega i leda od letnjih i guma za sve sezone. To se odnosi na bolje držanje na putu, manji rizik od akvaplaninga, ubrzanje i bolje kočenje.

  Najvažnija performansa zimske gume od koje zavisi bezbednost je kočenje u zimskim uslovima koje se meri dužinom zaustavnog puta kočenja. Ispod +7°C zimska guma ima kraći zaustavni put u svim uslovima bilo da je na putu sneg, led, poledica, mokra ili suva podloga. Testovi poznatih proizvođača guma to potvrđuju (Michelin, Continental, itd.). Prema testu koji je sproveo Michelin to izgleda ovako:

  Zaustavni put na snegu sa 50km/h

  • Letnja guma: 63m
  • Zimska guma 32m

  Letnjoj gumi je potrebno 31m više da bi se zaustavila.

  Zaustavni put na mokrim putevima sa 80km/h i temperaturom nižom od 7°C

  • Letnja guma: 40m
  • Zimska guma 34m

  Letnjoj gumi je potrebno 6m više da bi se zaustavila.

  Prema tome, dovoljno je da kočenje bude duže za samo jedan metar i da sudar ne može biti izbegnut. Zimske gume vam pomažu da izbegnete rizike od povreda i materijalne štete. Ako ih do sada niste montirali učinite to odmah.