4Gume.com Logo

Zimske gume obavezne na snegu, ledu ili poledici

  24. oktobar 2012.

  Zimske gume obavezne na snegu, ledu ili polediciPravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima je objavljen u "Sl. glasniku RS", broj 40/2012 od 26. aprila 2012. godine i primenjuje se od 4. maja 2012. god. Relevantni delovi dati su u prilogu.

  Član 113.

  Zimska oprema motornih vozila, osim za vozila vrsta L, K, T i C, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva:

  1. pneumatike za zimsku upotrebu (npr. M+S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila vrste M1 i N1;
  2. lance odnosno druge uređaje za povećanje trakcije na najmanje dva pogonska točka;
  3. za vozila vrsta M2, M3, N2 i N3 obavezni deo zimske opreme je i lopata, osim za vozila koja učestvuju u javnom gradskom prevozu.

  Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od 4 mm.

  Na vozilima se ne smeju postavljati pneumatici sa klinovima.

  U periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Van navedenog perioda vozila mogu biti opremljena zimskom opremom.

  Izuzetno od stava 4. ovog člana, u naselju vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.

  Oprema iz stava 1. tačka 2) ovog člana može se postaviti na točkove na delu puta koji nije označen znakom „lanci za sneg” samo kad je kolovoz prekriven snegom.

  Odredbe ovog člana ne odnose se na vojna vozila.

  Vozila vrste M1 i N1 po ovom zakonu su:

  Vrsta M - vozila za prevoz lica
  Vrsta M1 - putničko vozilo jeste vozilo vrste M koje ima najviše devet sedišta uključujući i sedište za vozača, bez mesta za stajanje.
  Vrsta N - teretna vozila
  Vrsta N1 - lako teretno vozilo, jeste vozilo vrste N čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 3,5 t.

  Prema tome, član 1. ovog zakona se odnosi na putnička vozila koja imaju najviše 9 sedišta i laka teretna vozila do 3,5 t.

  Drugim rečima, onaj ko ne vozi po snegu, ledu i poledici ne mora na svom vozilu da ima zimske gume. Kada nema snega, leda i poledice možete imati zimske gume, ali ne morate. 

  Oni koji žele da uštede, ne moraju da kupuju zimske gume ako automobil ne voze za vreme zimskih uslova (sneg, led i poledica). Kako ovakvi uslovi vladaju na putevima u većem delu zemlje samo dve tri nedelje, a većina jedva sastavlja kraj s krajem, verovatno će mnogi u tom periodu ostaviti auto u garaži. Kada se tome doda povećan rizik od saobraćajnih nezgoda u zimskim uslovima i ušteda u gorivu, možda je to ispravna odluka.