4Gume.com Logo

Dezeni guma—vrste šara

  13. jul 2012.

  Dezen ili šara je važna karakteristika gume čiji je cilj konstrukcije da se izbalansiraju zahtevi za niskom bukom, dobrom upravljivošću, prianjanjem, kočenjem i trošenjem gume. U upotrebi su tri vrste šara za različite namene i uslove korišćenja gume: simetrična šara, asimetrična šara i usmerena šara.

  Simetrična šara

  Simetrična šara je ista duž cele površine gazećeg sloja, obe polovine šare su iste. Simetrični dezen nudi više mogućnosti rotacije od asimetričnih guma. Gume sa simetričnim dezenom su najzastupljenije u prodaji. 

  Asimetrična šara

  Asimtericna sara

  Gume kod kojih su naspramne strane gazeće površine različite imaju asimetričnu šaruTakve gume su konstruisane da ispune suprotstavljene zahteve za dobro prijanjanje i odvođenje vode i na mokrom i na suvom putu. Spoljna strana šare obično ima jača ramena i krupnije blokove što obezbeđuju stabilniju vožnju u krivinama dok je unutrašnji deo zadužen za bolje odvođenje vode. Manji unutrašnji blokovi i veća gustina odvodnih kanala pomažu disperziju vode i toplote. Asimetrična šara se često sreće na gumama za sve sezone (all-season).

  Za razliku od usmerenih guma, asimetrične gume mogu biti montirane na bilo koju pozicju na vozilu. Veoma je važno da prilikom montaže strana sa oznakom outside bude sa spoljne strane i da se vidi na sve četiri gume. Kao i kod usmerenih guma, pogrešna montaža ozbiljno umanjuje njene performanse. Ako pogrešno montirate asimetričnu gumu možete je koristiti samo kao privremenu rezervnu gumu.

  Usmerena šara

  Usmerene gume su predviđene da se okreću samo u jednom pravcu koji je označen strelicom na bočnom zidu gume i oznakom direction ili rotation. Usmerene gume imaju odlične performanse na mokrom putu jer potiču od trkačkih guma koje imaju sposobnost da dobro odvode vodu. Prednost usmerenih guma je ta što imaju dobru otpornost na akvaplaning, ali je jako važna pravilna montaža jer pogrešno montirana usmerena gume ne može pravilno da istiskuje vodu. S druge strane, zbog relativno grubog dizajna gazećeg sloja smatra se da su usmerene gume bučnije od neusmerenih.

  Neke gume su u isto vreme i asimetrične i usmerene. Takve gume imaju oznake na bočnom zidu koje

  • pokazuju ispravan pravac okretanja i
  • pokazuju koja je unutrašnja a koja spoljašnja strana,

  na šta je važno obratiti pažnju prilikom montaže.