4Gume.com Logo

Dolazi zima

  01. novembar 2006.

  Nove zimske gume vodećih svetskih proizvođača: Good Year - UltraGrip Performance, Fulda - Kristall Montero 2, Fulda - Kristal 4 x 4, Continental - ContiCrossContactWinter

  Good Year - UltraGrip Performance

  Novost ovogodišnje sezone: guma za vrlo izdržljiva i luksuzna vozila. Guma pruža više sigurnosti i udobnosti u svim zimskim uslovima na putu. Omogućuje izvrsno prijanjanje na zaleđenim i putevima prekrivenim snegom, precizno upravljanje, dobru kontrolu nad vozilom i dinamičnu upravljivost. Takođe ima odličnu zaštitu od akvaplaninga, a smesa gazećeg sloja optimalna je za manju potrošnju goriva i niži nivo buke u vožnji. Guma je dobila najviša priznanja za uravnoteženost i izdržljivost na mokrom putu, snegu i ledu. Vožnja je manje zamorna i sigurnija, a njena velika prednost su trajnost i veći broj pređenih kilometara. Budući da je napravljena od polimera s malim sadržajem policikličnih aromatičnih ulja, Ultra Grip Performance ekološki je prihvatljiva guma.
  Kategorija brzine: H i V.

  Fulda - Kristall Montero 2

  Ovogodišnja novost je poboljšana verzija popularne zimske gume Kristall Montero. Nova zimska smesa gazećeg sloja na bazi silike smanjuje mogućnost stvrdnjavanja gazećeg sloja na niskim temperaturama. Sloj ostaje elastičan i zato se odlično prilagođava poršini puta. Guma osigurava izvrsno prijanjanje na svim putnim podlogama i u svim vremenskim uslovima i skraćuje put kočenja. Usmereni dezen gazećeg sloja u obliku slova V sa središnim kanalima po obodu efikasno raspršuju vodu ispod gazećeg sloja i omogućuje da guma zadrži dobar kontakt s podlogom što joj povećava otpornost na akvaplaning.
  Guma ima poseban indikiator zimskog trošenja koji vozaču omogućuje kontrolu dubine šare. Indikator zimskoga trošenja upozorava vozača kada su gume došle do najniže dubine profila od 3 mm, koja je dozvoljena za zimsku vožnju. Kristall Montero 2 označena je službenim simbolom pahuljice, koja garantuje da su gume posebno osmišljene za zimske uslove vožnje.
  Kategorija brzine: T

  Fulda - Kristal 4 x 4

  Nova vrlo izdržljiva zimska guma razvijena je posebno za teška vozila s pogonom na sva četiri točka i savremena, višenamenska sportska vozila. Guma donosi tri važne prednosti: kratak put kočenja na mokrim i bljuzgavicom prekrivenim cestama, sigurno upravljanje vozila i malu buku. Napravljena je od inovirane zimske smese na bazi silike koja osigurava odličan kontakt s podlogom, pogotovo kod kočenja. Nova vrlo izdržljiva smesa ostaje elastična i kod niskih temperatura, čime osigurava odličan kontakt s putem, a to znači kratak put kočenja na podlozi punoj sniega ili bljuzgavice. Guma ima i veću stabilnost gazećeg sloja, bolju upravljivost i pruža veliku sigurnost. To je vrlo tiha guma te je zato vožnja udobna.
  Kategorija brzine: H, T

  Pirelli - zimske gume zauzele visoka mesta na testiranju u Nemačkoj i Austriji

  I ove godine Pirelijeve zimske gume su zauzele visoka mesta na važnim i strogim testovima koje su sproveli nemački i austrijski auto klubovi i auto magazini. Testirane su sve zimske gume iz proizvodnog programa Pirelija- putničke (Winter Sottozero, Winter Snowsport i Winter Snowcontrol), za SUV vozila (Scorpion Ice&Snow;) i za dostavna vozila (Citynet Winter Plus).

  Na testu ADAC motorwelta guma Winter 190 Snowcontrol je ocenjena najvišom ocenom "posebno preporučljiva". Odlično je ocenjena za sjajne performanse na snegu, za bezbednost, udobnost i nizak nivo buke. Austrijski auto klub OAMTC imao je slične rezultate na testu objavljenom u broju 10/2006 u magazinu Auto touring. Winter 190 Snowcontrol je osvojio četiri zvezdice i dobio najvišu ocenu - "posebno preporučljiva". Winter 210 Sottozero takođe je visoko ocenjen za performanse na snegom prekrivenim i mokrim putevima, za nizak nivo buke i otpor kotrljanja.

  Na testu zimskih guma za 4x4 i SUV vozila koje je sproveo Auto motor und sport u broju 21/2006 Scorpion Ice&Snow; svrstan je među lidere u kategoriji SUV vozila za najčešću dimenziju 255/55 R18 i od 300 mogućih poena osvojio je 279. Prema pisanju magazina ova guma daje izuzetno uravnoteženu upravljanje, odlično prijanjanje na snegu, superiorno kočenje i na suvim i na mokrim putevima, precizno upravljanje i postepeno kočenje. Takođe je testirana i guma Winter 210 Sottozero koja je ocenjena kao preporučljiva. Visoke ocene je dobila za izuzetnu preciznost upravljanja na suvoj podlozi, odlično prijanjanje na snegu i sigurnu kontrolu i kočenje na mokroj podlozi.

  Test vozači Auto Bild-a u broju 40/2006 dodelili su gumi Winter 210 Sottozero prvo mesto i ocenu "odlična" zahvaljujući izuzetnoj preciznosti upravljanja, ubedljivim karakteristikama upravljivosti na utabanom snegu i kratkom putu kočenja na svim podlogama. Winter 210 Sottozero je ocenjena kao "odlična" u broju 11/2006 magazina Auto Bild Sportcars . Test vozači magazina pohvalili su superiorne karakteristike gume u zimskoj vožnji, odlično prijanjanje, kontrolu na pravcu i kratak put kočenja.

  Rezultati testa objavljeni u broju 20/2006 auto magazina Auto Zeitung prikazali su Winter 210 Sottozero kao lidera u preciznosti na velikim brzinama i odličnom prijanjanju. "Njene pobedničke karakteristike su visok nivo upravljanja i kratak zaustavni put kočenja."

  Ocenu posebno preporučljiva, dobila je i guma Winter 240 Sottozero u broju 5/2006 magazina Powercar gde je naglašeno "precizno upravljanje, minimalno menjanje pravca, optimalan balans i odlično prijanjanje u krivinama i u vlažnim uslovima".

  U testu Sport auto team -a gde je testiran veliki broj guma (broj 11/2006 magazina) Winter 240 Snowsport proglašena je za najbolju naglašavajući njeno "sigurno i dobro prijanjanje, izuzetnu upravljivost i izvrsnu preciznost vožnje u vlažnim uslovima".

  Pireli nema vrhunske gume samo u segmentima HP i UHP putničkih guma već i segmentu komercijalnih vozila. Nemački magazin Promobil (broj 11/2006) testirao je osam guma u dimenziji 215/75R16C i za pobednika proglasio Citynet Winter Plus.

  Novembar, 2006