4Gume.com Logo

Četiri zimske gume obavezne sledeće zimske sezone

  01. oktobar 2011.

  Beograd, 14.10.2011.  - Primena pravilnika o obaveznom posedovanju sve četiri zimske gume na vozilima, odlaže se za sledeću zimsku sezonu 2012/2013. godine.

  Odluku je doneo ministar za infrastukturu i energetiku Milutin Mrkonjić ‘imajući u vidu da se bliže zimski uslovi u saobraćaju i da su proizvođači i distributeri guma izrazili zabrinutost da svi građani možda neće moći da obezbede sigurne i skupe gume,čime bi doveli u pitanje i samu primenu Pravilnika’.

  On je pozvao Ministarstvo unutrašnjih poslova da se ,do stupanja na snagu te odredbe Pravilnika,striktno kao i prošle godine, primenjuju odredbe starog Pravilnika, kojim se predviđa obaveza upotrebe najmanje dve zimske gume na pogonskim točkovima, ili letnje gume sa najmanje četiri milimetra dubine šare, kao i upotreba lanaca na pogonskim točkovima.

  „Apelujem na proizvođače i distributere da zbog bezbednosti učesnika u saobraćaju omoguće građanima da se pravovremeno i jeftino opreme za zimske uslove saobraćaja", naveo je ministar.

  Mrkonjić je naglasio da ćemo „ jedino doslednom primenom Pravilnika smanjiti broj nastradalih na našim putevima, apelujući na građane da vozila snabdeju zimskom opremom . (Tanjug)