4Gume.com Logo

Pritisak u gumama

  01. maj 2007.

  Nova potvrda važnosti redovne kontrole

  Još jedno podsećanje da je kontrola pritiska u gumama veoma značajna za bezbednost vožnje dolazi iz istraživanja koja su nedavno sprovedena u Velikoj Britaniji (Institute of Advanced Motorists Trust).

  Istraživanja sprovedena na uzorku od oko 500 vozača su pokazala da u proseku samo 18% muškaraca i 4% žena proverava pritisak u gumama jednom nedeljno, po preporučenoj učestanosti. Takođe, samo 37% muškaraca i 32% žena kontroliše pritisak u gumama jednom mesečno.

  Uređaji za pumpanje vazduha u servisima (u našim uslovima na benzinskim pumpama) su prilično precizni, sa 80%-tnom preciznošću u rasponu od 0,3 – 2 bar-a, a skoro svi su precizni na više od 0,5 bar-a. Ipak većina vozača nisu svesni da pritisak u gumama koji savetuju proizvođači se odnosi na pumpanje guma kada su hladne mada se i u kratkoj vožnji od kuće do pumpe za vazduh gume mogu zagrejati. Rezultat pumpanja toplih guma do nivoa kao da su hladne mođe dovesti do toga da pritisak u gumama bude 12%-15% manji od propisanog (kad se ohlade).

  Studija je takođe pokazala kakav je stav vozača prema plaćanju usluga merenja i naduvavanja. Pre dve godine ove usluge su bile besplatne u većini vulkanizerskih servisa u Britaniji, dok se danas plaća novčićima na automatima. Cene su od 20 penija za 2 minuta do 50 penija za 3 minuta.Većina vozača smatra da su ovo razumne cene za pouzdane i tačne uređaje, ali ako bi cena porasla na 1 funtu samo jedna osmina muškaraca i trećina žena bi bila spremna da plati tu cenu.

  Maj, 2007