4Gume.com Logo

Pritisak u gumama i dubina šare zimi

  01. januar 2008.

  Polovina vozača ne meri redovno pritisak u gumama, a trećina dubinu šare prema pisanju britanske neprofitne organizacije TyreSafe.

  Vozači koji su se ovih dana vraćali posle novogodišnjih i božićnih praznika po zavejanim i zaleđenim putevima i sami su se uverili koliko su auto gume važne za bezbednost vožnje.

  Vodeći britanski auto supermarket Motorprint nedavno je sproveo istraživanja o važnosti propisnog pritiska u gumama, i utvrdio da više od polovine vozača ne proverava redovno pritisak u gumama, izlažući opasnosti sebe i ostale učesnike u saobraćaju. Studija korejskog proizvođača automobila Kia, došla je do zabrinjavajućih rezultata da jedna trećina vozača nije redovno proveravala dubinu šare svakog meseca u toku zimske sezone u 2007. godine. Prema pisanju Tyre Safe izduvane gume nose ozbiljan rizik jer utiču na ponašanje i upravljanje vozilom.

  Zaustavni put je značajno produžen, čak i do deset puta u odnosu na normalne uslove (!), što povećava mogućnost saobraćajnih nezgoda. Jednako je važno da dubina šare bude najmanje 1.6 mm kako je zakonom propisano u zemljama Evropske Unije.

  Ova istraživanja su pokazala da vozači nisu spremni za vožnju u zimskim uslovima. Razlog zbog koga se to dešava su nemarnost i neodgovornost prema sebi i svojoj porodici.

  Još jednom, po ko zna koji put, podsećamo vas: proveravajte redovno pritisak u gumama i dubinu šare pre polaska na put. U zimskim uslovima to je još važnije.