4Gume.com Logo

Pritisak u gumama tokom vrelih letnjih dana

  16. jun 2013.

  Vreme godišnjih odmora se približava i za bezbednu vožnju vozila moraju biti tehnički ispravna. Propisno napumpane gume su jedan od važnijh elemenata od kojih zavisi vaša bezbednost. Leti mnogi zaboravljaju jednostavno pravilo da se podešavanje pritiska u gumama na preporučeni pritisak proizvođača vrši kada su gume hladne, kada je spoljna temperatura oko +20°C.

  Tokom vrelih letnjih dana gume se u vožnji zagrevaju mnogo više, zagrejan vazduh se širi, što može dovesti do pucanja gume sa katastrofalnim posledicama. Proizvođači guma i automobila u svojim priručnicima propisuju pritisak u gumama. Propisana vrednost se odnosi na pritisak pumpanja kada su gume hladne. To znači da vozilo nije voženo nekoliko sati pre merenja pritiska (idealno vreme je u toku noći ili rano ujutru pre polaska na posao na temperaturi od oko +20°C), kada je temperatura guma jednaka spoljnoj temperaturi vazduha.

  Ako se pritisak meri u toku dana, kada je viša spoljna temperatura, gume nisu u potpunosti hladne. Gume se zagrevaju u toku vožnje, ali i pod uticajem povećane spoljne temperatre. Unutar zagrejanih guma temperatura i pritisak posle vožnje su mnogo viši, a kada se ohlade pritisak pada. Zato nikada nemojte smanjivati pritisak tople gume. Ako smanjite pritisak tople gume na vrednost koju je preporučio proizvođač, kada se guma ohladi pritisak će biti ispod preporučenog.


  Evropska organizacija za gume i felne (ETRTO) takođe preporučuje da pritisak tople gume može biti do 20% viši od pritiska hladne gume i ni pod kojim uslovima ne bi trebalo pumpati tople gume na specificirani pritisak hladne gume koji je dao proizvođač automobila. 

  Kada se temperatura poveća za 10°C pritisak se povećava za oko 0.1 bar. Pravilo je da se pritisak u gumi povećava za 0.1 bar za svakih 10°C promene spoljne temperature čak i kada guma nije vožena. 

  Ako se pritisak meri na +20°C (u garaži ujutro) guma bi trebalo da bude napumpana na vrednost koju preporučuje proizvođač guma (na primer, 2.0 Bar).

  Ako spoljna temperatura padne na 0°C, pritisak od 1.8 Bar-a ne bi trebalo povećavati.

  Takođe i u slučaju da se spoljna temperatura poveća na +40°C pritisak od 2,2 Bar-a ne bi trebalo smanjivati.

  Potvrdu ovog pravila nalazimo u zanimljivom eksperimentu koji je obavio poznati američki sajt Tyre Rack. Prvo su montirali dve gume na točkove i ostavili ih preko noći da im se temperature izjednače i stabilizuju. Ujutru su napumpali gume na preporučeni pritisak pumpanja proizvođača od 2.4 bar. Praćene su vrednosti spoljne temperature, temperature guma i pitisak u gumama tokom dana:

  Prva guma - u hladu                                    Druga guma - na suncu

  Spoljna temperatura: 19°C do 29°C                        19°C do 29°

  Početni jutarnji pritisak: 2.41 bar                            2.41 bar                      

  Pritisak u gumi: najviši u toku dana 2.52 bar            2.76 bar

  Procenat povećanja pritiska: 4.3%                          14.3%

  Ovaj eksperiment pokazuje da je pritisak u hladu porastao za 4.3%, a na suncu čak 14.3% . Pritisak je na temperaturi od 19°C, (pritisak pumpanja hladne gume), bio jednak preporučenom pritisku proizvođača, a kada se temperatura povećala za oko 10°C pritisak je porastao za približno 0.1 Bar. To potvrđuje pravilo da se pritisak u gumama povećava za 0.1 Bar na svakih 10°C promene spoljne temperature čak i kada guma nije vožena. Pritisak u gumi na suncu je porastao čak 14,3% (0.35 Bar-a), ali to ne znači da treba smanjiti pritisak na preporučeni pritisak proizvođača gume. Ako bi se to učinilo sutradan ujutru guma bi bila ispod preporučenog pritiska.

  Guma se zagreva i tokom vožnje tako da je leti razlika u pritisku između hladne jutarnje i tople dnevne temperature još veća. Ali to ne znači da zagrejanu gumu treba pumpati na pritisak iz tabele preporučenih pritisaka proizvođača.

  Nikada ne smanjujte pritisak tople gume. Kada se guma ohladi njen pritisak bi mogao pasti ispod preporučenog pritiska proizvođača.

  Preporučeni pritisak proizvođača iz tabele pritisaka se odnosi na hladnu gumu kada je na normalnoj spoljnoj temperaturi od oko +20°C.  Podešavajte pritisak ujutro kada je temperatura približno  +20°C.