4Gume.com Logo

Povećajte pritisak u zimskim gumama pre izlaska iz garaže

  11. decembar 2014.

  Napolju je hladno, temperature je pala ispod nule, ulazite u garažu i želite da proverite pritisak u gumama. Ako ne znate koji je preporučeni pritisak koji je propisao proizvođač guma ili vozila, pogledajte nalepnicu koja se obično nalazi na unutrašnjoj strani vozačevih vrata ili na nekom drugom mestu. Ako nemate nalepnicu pogledajte u priručnik vašeg automobile. Utvrdili ste da je preporučeni pritisak, na primer, 2.0 bar-a. Zatim uzimate merač pritisaka koji bi trebalo da ima svaki vozač. Izmerili ste pritisak i on je bio niži od preporučenog, 1.8 bar. Zato pumpate gumu do 2.0 bar-a. Da li je ovo pravi pritisak? Nažalost nije!

  Niska temperatura ima značajan uticaj na pritisak u gumama. Kada spoljna temperature padne, vazduh u gumi se skuplja, a pritisak pada. Temperatura u vašoj garaži je viša nego napolju, +20°C, na primer. Kada izađete iz garaže pritisak pada sa 2.0 bar-a na 1.8 bar-a, ali taj pritisak sada ne odgovara propisanom pritsku. Gume moraju imati propisani pritisak u vožnji. To je razlog zašto bi trebalo dodati još vazduha i gumu napumpati u garaži do 2.2 bar-a. Da ste u garaži već napumpali gumu na 2.2 bar-a sada na 0°C pritisak bi pao na 2.0 bar-a i bio bi jednak preporučenom pritisku proizvođača.

  Pravilo je da se za svakih 10°C za koje padne pritisak, guma dopumpa za 0.1 bar. Ako je razlika između temperature u toploj garaži i spoljne temperature 20°C, pritisak bi trebalo povećati za 0.2 bar-a.

  Kako podesiti pritisak napolju, na niskim temperaturama?

  Ako podešavate pritisak napolju po hladnom vremenu gumu bi trebalo napumpati na vrednost koju ste pročitali na nalepnici na vratima, na preporučeni pritisak proizvođača. U našem slučaju to je 2.0 bara.

  Nepropisan pritisak utiče na upravljivost, vuču i trajnost gume

  Struktura zimske gume se razlikuje od letnje gume. Zimska guma je proizvedena od mekše gumene smese, šara je dublja i ima veliki broj sitnih lamella. Sve ove osobine joj obezbeđuju bolje zimske performanse na snegu, ledu i bljuzgavici. S druge strane stabilnost gume i odziv na vozačeve komande su smanjeni. Zbog toga je posebno važno da pritisak bude ispravno podešen. Gubitak pritiska od samo 0.3 bar-a može vrlo loše uticati na performanse gume.