4Gume.com Logo

Tabela ispravnih pritisaka vazduha u gumama

    12. jun 2019.

    Često pitanje koje nam postavljaju posetioci sajta se odnose na pravilan pritisak u gumama. Na internetu taj podatak nije lako pronaći tako da je tabela koju je objavio nemački Continental pravi odgovor na potrebe vozača.

    Podaci o ispravnom pritisku se mogu naći na nalepnici koja se najčešće nalazi s unutrašnje strane vozačevih vrata, ali i na drugim mestima. Mnogi ne znaju da nalepnica s ovim podacima postoji, a dešava se da je na polovnim automobilima uopšte nema. Za one koji nemaju ni priručnik automobila tabela je mesto gde će se lako naći pritisak za svako vozilo. 

    Tabele ispravnih pritisaka vazduha u gumama su veoma važne za vozače, ali iz nekog razloga proizvođači guma ih ne objavljuju na internetu već samo u svojim uputstvima i tehničkim priručnicima. Nemački Continental je jedan od retkih proizvođača koji je shvatio da vozačima treba pružiti ono što im je potrebno, a tabela pritisaka bi vozačima morala biti uvek dostupna.

    Continental je na svom sajtu i ove godine objavio tabelu ispravnih pritisaka za 700 aktuelnih modela putničkih automobila 42 proizvođača automobila. Informacije o pritiscima u tabeli se odnose na neopterećena i opterećena vozila. Pritisak koji je prilagođen opterećenju gume utiče na smanjenje otpora kotrljanja, a time se štedi gorivo, smanjuje habanje gume i oštećenja nastala zbog preopterećenosti.