4Gume.com Logo

Amerityre - revolucija u tehnologiji guma

  01. maj 2008.

  Porast cena nafte i ostalih sirovina od kojih se proizvode gume, prinudio je proizvođače guma i istraživačko razvojne kompanije, da pronalaze nove tehnologije i materijale. Pored toga, pred proizvođače se postavljaju sve stroži zahtevi u vezi zaštite životne sredine. Istraživačka firma Amerityre je na putu da razvije potpuno nove revolucionarne tehnologije i materijale koji bi uskoro mogli da uđu u serijsku proizvodnju. Bivši predsednik Forda i izvršni direktor Chryslera Lee Iacocca je izjavio “da je ovo prva velika inovacija u tehnologiji guma od pronalaska radijalne gume”, i kako je rekao “ona će zauvek promeniti način proizvodnje guma.”

  Korporacija Amerityre je osnovana 1995 godine pod imenom American Tire Corporation i bavi se istraživanjem i razvojem guma i materijala od kojih se proizvode guma. Prvi proizvod ove kompanije bila je guma pod zaštitnim zanakom Flatfree™, proizvedena od poliuretanske pene po sopstvenoj hemijskoj formuli. Ove gume su našle široku svakodnevnu primenu na biciklima, invalidskim kolicima, kosačicama, baštenskim proizvodima, kolicima za golf itd.

  Razvoj poliuretanske Elastothane™ elastomer tehnologije započet je 2003.god. Ova tehnologija omogućava razvoj kompletne linije guma i proizvoda baziranih na poliuretanu. U novembru 2007. god, uspešno je završeno testiranje putničke, ran flet (run flat) gume Arcus™ u skladu s američkim Federalnim standardima bezbednosti motornih vozila (FMVSS). Kompanija se nalazi u fazi pregovora s potencijalnim kupcima licence kojima već isporučuje uzorke guma. Trenutno Amerityre zavšava razvoj proizvodne opreme koja je potrebna za serijsku proizvodnju.

  Testiranje je pokazalo da su gume od poliuretanskih elastomera superiorne u odnosu na konkurentske materijale u sledećim oblastima:

  • Vrlo otporni na abraziju/ duži životni vek
  • Bolje karakteristike elastičnosti/ manje zagrevanje
  • Niži otpor kotrljanja/ smanjena potrošnja goriva
  • Otporni na ultra ljubičaste zrake i uticaj ozona/ smanjeno propadanje (starenje) gume
  • Bez nafte i plastifikatora/ nisu štetni po okolinu

  Štetan uticaj koji konvencionalne gume imaju na okolinu, ispoljava se tokom celog njihovog životnog veka od proizvodnje do odlaganja na otpad. To se delimično dešava zbog toga što guma i mnogi drugi plastični materijali nisu polimerizovani.

  Tokom upotrebe, i kada se odbace na otpad, obične gume propadaju kada su izložene delovanju ozona, abraziji, toploti, vlazi i drugim faktorima. Kako propadaju tako hemikalije ističu u okolinu. Stare gume su takođe veoma zapaljive i dešava se da nedeljama gore na otpadima.

  Nasuprot tome, poliuretanski proces koji je patentirala kompanija Amerityre, rezultira u proizvodima koji imaju vrlo malu tendenciju propadanja, isticanja hemikalija u okolinu i nisu zapaljivi. U stvari, i dečija cucla je načinjena od poliuretana! Za razliku od gume, poliuretan je otporan na delovanje ozona i na ultra ljubičaste zrake.

  Takođe, za razliku od običnih guma, poliuretanske gume mogu biti odlagane na otpade bez negativnog uticaja na okolinu. Pored toga, Amerityre tehnologija daje nove mogućnosti za reciklažu bez štete po okolinu i reciklirane proizvode od otpadnih poliuretanskih guma.

  O prednostima Amerityre guma pisaćemo u narednom broju Sveta auto guma.