4Gume.com Logo

Audi i Michelin pobedili u Le Manu

    01. jun 2012.

    Višegodišnje iskustvo Audija i Michelina na trkama u Le Manu pomoglo je nemačkom proizvođaču automobila da ostvari trostruku pobedu na čuvenoj trci Le Mans 24 Hours. Audi je ostvario trostruku pobedu i ušao u istoriju kao prvi tim koji je to učinio koristeći automobil na hibridni pogon. Michelin je u ovoj trci ostvario svoju 21. pobedu, a čak 15. uzastopnu čime se ne može pohvaliti nijedan proizvođač guma.

    Činilo se da je Audi konačno dobio dostojnog suparnika jer je tim Toyote dugo bio u vođstvu, ali su oba tima Toyote morala zbog sudara da odustanu od dalje borbe u ovoj uzbudljivoj trci - detaljnije o trci . Toyota je na svojim automobilima na hibridni pogon takođe imala gume Michelin.

    Audi i Michelin nastupaju zajedno u Le Manu još od 2000-te godine. Ove godine uspešna saradnja je nastavljena kroz razvoj novih guma prilagođenih potrebama dizel/električnog prototipa hibridnog automobila. Obe kompanije koriste ovu trku za proveru inovacija jer gume koje izdrže Le Man sigurno će imati primenu i na putničkim vozilima.