4Gume.com Logo

Bridgestone gradi fabriku putničkih guma u Rusiji

  16. april 2013.

  Tokio 12. april 2013. - Japanske kompanije Bridgestone i Mitsubishi su zaključile ugovor o investiciji u izgradnju fabrike putničkih guma u u industrijskoj zoni “Volga”, u Uljanovskoj oblasti u Rusiji. Nova kompanija će biti prva Bridgestone-ova fabrika u Rusiji.

  Novom fabrikom će upravljati Bridgestone Tire Manufacturing CIS (BMCIS), zajednička novoosnovana kompanija Bridgestone-a i Mitsubishi-ja. Bridgestone Corporation će posedovati 90% kompanije, a udeo Mitsubishi Corporation će biti 10%. Vrednost ukupne investicije će biti oko 4 milijarde dolara. Planira se da proizvodnja započne u prvoj polovini 2016. godine. Fabrika će proizvoditi zimske gume za rusko tržište, a procenjuje se da će dnevna proizvodnja u drugoj polovini 2018. godine biti 12 000 guma.

  Rusko tržište je vrlo privlačno zbog svoje veličine od oko 300 miliona stanovnika. Rast prodaje novih automobila beleži rast, a očekuje se dalji rast tražnje. Bridgestone na ovaj način želi da lokalnom proizvodnjom zadovolji rastuću tražnju za gumama. Bridgestone je već preduzeo prethodne korake za ulazak na ovo tržište razvojem maloprodajne mreže Pole Position.

  Uporedo sa razvojem kompanije za proizvodnju guma Mitsubishi će učestvovati u kapitalu zajedničke trgovinske firme Bridgestone CIS, koja je osnovana u Moskvi, tako da će se učešće Mitsubishi-ja popeti na 20%.

  Vest o izgradnji fabrike oborila je akcije Nokian-a, koji je najjači igrač na ruskom tržištu zimskih guma, za 3.8%. To se dogodilo više zbog toga što je Bridgestone najveći vlasnik Nokian-ovih akcija nego zbog ugrožavanja tržišne pozicije finskog proizvođača.