4Gume.com Logo

Bridgestone i Toyo sklopili strateški savez

  01. jun 2008.

  Bridgestone Corp. and Toyo Tire & Rubber Co. su polovinom maja formirali strateški savez kako bi se izborili s rastom cena sirovina i konkurencijom. Svaka od dve velike japanske kompanije se obavezala da će kupiti akcije druge kompanije, u ukupnoj vrednosti od $76 miliona. Toyo će izdati nove akcije i dati Bridgestone-u učešće od 8.72%, dok će Bridgestone prodati akcije kompaniji Toyo i dati mu učešće u kapitalu od 0.48%.

  U planu je rad na zajedničkom razvoju novih tehnologija i nabavci sirovina. Takođe je dogovoreno da zajednički koriste proizvodne kapacitete.

  Najvažniji razlog za povezivanje je bio ogroman rast cena sirovina. Cene gume na berzi u Tokiju, koja je reper za cene industrijskih proizvoda, su porasle 70% u odnosu na kraj 2006. godine, zbog povećane tražnje iz Kine i sveukupnog jačanja na svetskom robnom tržištu.

  Rast konkurencije iz zemalja čije su privrede u ekspanziji, kao što su Kina, Južna Koreja i Indija, takođe je važan faktor zbog koga je ubrzano formiranje saveza. Razgovori su započeli predlogom Bridgestone-a u januaru, a uspešno okončani polovinom maja 2008. godine.

  Zanimljivo je da Bridgestone, koji je daleko veća kompanija, nema nameru da dalje povećava svoj udeo u kompaniji Toyo.

  Borba dva najveća konkurenta na svetskom tržištu guma, Bridgestone-a i Michelina se prenosi na polje sniženja troškova. Biće zanimljivo videti na kraju 2008. ko se bolje suprotstavio rastu cena sirovina i konkurenciji iz Azije.