4Gume.com Logo

Bridgestone tehnologija za čitanje podataka o stanju puta

    01. septembar 2011.

    Bridgestone je na sajmu u Frakfurtu predstavio novu tehnologiju koja omogućuje vozačima da trenutno, preko senzora koji se nalaze u gumama, saznaju kakvo je stanje površine puta.

    Tehnologijom zasnovanoj na konceptu koju je Bridgestone nazvao Contact Area Information Sensing (CAIS), se prikupljaju i ocenjuju podaci o površini puta preko senzora u gumi koji su u vezi s analitičkim sistemom vozila. Japanska kompanija je saopštila da je moguće očitati trenutne ulazne podatke o vibracijama koje analitička oprema vozila pretvara u brojeve.

    CAIS svrstava stanje površine puta u sedam kategorija - suvo, polusuvo, vlažno, bljuzgavica, novi sneg, utabani sneg, led - i prenosi ove informacije direktno na vozačev displej u automobilu. Osim toga jedan senzor koji se nalazi u samom gazećem sloju gume detektuje njegove vibracije i šalje ih analitičkom sistemu.

    CAIS pokreće sopstveni Bridgestone elektromagnetni generator. Obezbeđevanje trenutnih podataka o stanju putne površine ima za cilj da pripremi vozače za “brze promene opasnih uslova vožnje”, kako je saopštio Bridgestone.