4Gume.com Logo

ContiEcoContact 5 smanjuje otpor kotrljanju za petinu

  01. januar 2011.

  U proizvodnji novijih modela eko-guma na Continental AG je uticala izmena zahteva kupaca guma kao opreme na novim automobilima. Kako je istakao Aleksandar Lurs (Alexander Lührs), direktor sektora za odnose s javnošću Continental za putničke i gume za laka teretna vozila, zahtevi u proizvodnji guma se danas dinamično menjaju, a posebno važan postaje otpor kotrljanju. Neophodno je da proizvođači automobila smanje emisiju СО2, i zbog toga su im potrebna nova rešenja.

  Na taj način se pri izradi guma ContiEcoContact 5 najveća pažnja poklanja smanjenju otpora kotrljanju. Samo po sebi smanjenje otpora kotrljanja, kako naglašava Lurs nije ništa novo, ali stručnjaci kompanije su uspeli da dostignu njegov rekordno visok nivo. Karakteristike bezbednosti novih guma su ostale na nivou proizvoda Continentala.

  Nova guma obezbeđuje za  20% smanjen otpor kotljanju u poređenju s prethodnim modelom, ContiEcoContact 3, dok je rok trajanja povećan za 12%. Posebna smesa, koja se koristi u zoni prijanjanja, i dezen gazećeg sloja tog dela omogućuju da se smanji otpor za 2% - primenom posebnih polimera, koji smanjuju zagrevanje gume. Rezultat razvoja je ne samo manji otpor kotrljanja, već se u poređenju s prethodnim modelom smanjuje i kočioni put gume. Smesa koja se koristi u zoni opterećenja  smanjuje otpor kotrljanju za 4%, a smesa koja koristi za bočnu zonu i za zonu deformacije gume, omogućava sniženje za još 6%.

  Konstrukcija gazećeg sloja koji uključuje veoma tanke lamele smanjuje deformaciju gume u oblasti  mesta kontakta. Lamele se na mokrom putu  ponašaju kao brisači koji uklanjaju vodeni omotač i skraćuju put kočenja guma. Pošto su lamele vrlo tanke, rebra gazećeg sloja gume se ne deformišu pri kretanju, i gubi se manje energije.

  U početku će gume ContiEcoContact 5 biti ponuđene u 15 dimenzija оd 14 dо 16 inča sa brzinskim indeksima V (dо 240 km/h), W (do 270 km/h) i Y (dо 300 km/h).