4Gume.com Logo

Continental i Schaeffler izlaze iz dugova

  01. jul 2010.

  Agencija za rejting Moody's Investors Service potvrdila je korporativni rejting (corporate family rating) B1 isporučioca automobilskih sastavnih delova Continental AG (proizvođač guma, automobilske elektonskih komponenti, Nemačka) sa prognozom solventnosti “stabilno”. Krajem prošle godine kompanija Moody's je dala rejting B1 s prognozom “negativno”. Na izmenu prognoze uticalo je uspešan plasman euroobligacija za iznos 750 miliona na period do 5 godina sa garantovanom isplatom investitorima kupona od 8.5%, što će omogućiti da se razreši potencijalno opasna situacija za isplatu duga od više milijardi kroz nekoliko godina.

  Finansijska situacija kompanije Continental privlači stalnu pažnju svih nemačkih korporativnih analitičara, berzanskih igrača i bankara u svetlu predstojećeg sjedinjenja sa drugim proizvođačem autodelova - privatnim koncernom Schaeffler Group (proizvođač ležajeva i autodelova, Nemačka), koji se nalazi pod pritiskom duga u visini 12 milijardi. Dugovanje je nastalo usled pokušaja da se otkupi većinski deo (više od 75%) kompanije Continental u 2008. godini. Ali ekonomska kriza koja se dogodila gurnula je Schaeffler u masu problema sa isplatom dugova.

  U junu 2010 godine Schaeffler je osnovao kompaniju za upravljanje Schaeffler GmbH. Ona će preuzeti na sebe funkcije upravljanja aktivama Schaeffler Group i udela u Continental AG. Nova kompanija je u 100% vlasništvu porodice Schaeffler, kako izjavljuju u krugovima bliskim Schaeffler Groupu.

  Ujedinjenje kompanija Continental i Schaeffler je kako smatraju mnogi analitičari povoljno za Schaeffler Group, koji će pokušati da reši svoje probleme na račun Continentala. Ali sjedinjavanje će se realizovati tek ove godine, i breme odgovornosti za dugove kompanije će za sada snositi odvojeno.

  Do danas Continental ima dugove u iznosu od više od 10 milijardi zbog kupovine još 2007.godine Siemens sektora automobilske elektronike VDO. Planirano je da se deo ovog dugovanja izmiri do avgusta i da se do kraja godine ukupan iznos duga dovede do 7.8 milijardi. Svi dugovi bi trebalo da budu isplaćeni do 2012.godine.

  Za sada se niko ne usuđuje da prognozira šta će se na kraju krajeva dobiti spajanjem kompanija Continental i Schaeffler. Ali ukoliko ujedinjena grupacija uspe da izađe iz kreditne jame, može pretendovati na liderstvo na svetskom tržištu auto delova.