4Gume.com Logo

Continental i SK Innovations razvijaju tehnologiju baterija za automobile

  05. jul 2012.

  Frankfurt/Berlin/Seul. Korejska kompanija SK Innovation i veliki nemački proizvođač guma i auto delova Continental će zajednički razvijati i proizvoditi prvoklasnu tehnologiju baterija za auto industriju. U ponedeljak su u Frankfurtu na Majni dva lidera u ovoj tehnologiji potpisali ugovor o formiranju zajedničke kompanije. Dve kompanije će koncentrisati know-how u novoj kompaniji s ciljem da razviju, proizvode i rade globalni marketing za litijum-jonske baterijske sisteme za automobile. Izvršna faza će biti započeta šest meseci posle potpisivanja pisma o namerama.

  „Kooperacija između dve kompanije, kapaciteti i tehnologije su važna početna tačka za otvaranje novog horizonta u budućem saobraćaju. Kombinacija znanja baterijskih ćelija SK Innovation i Continental-ovih znanja baterijskih sistema doneće najbolja rešenja za rad električnih automobilskih baterija i tako ponuditi najsavršeniji model svetskom automobilskom tržištu“, naglasio je Chey Jae-won, izvršni potpredsednik SK Group.

  „Mi ćemo formirati jak tim koji će zajednički vrlo efikasno raditi na razvoju i proizvodnji ključne tehnologije za buduće kretanje automobila. Na taj način ćemo podstaći potrošače u celom svetu da uvode električne vozne sisteme s najsavremenijm litijumsko-jonskim baterijskim tehnologijama“, nastavio je predsednik izvršnog odbora Continental-a Dr. Elmar Degenhart.

  Continental i SK Innovation predviđaju da će, kao što su i propisi za CO2 postali strogi u celom svetu, značaj pomoćnih električnih pogona ili čistih električnih vozila na tržištu biti sve veći. U novom zajedničkom ulaganju SK Innovation će obezbediti dobro utemeljeno znanje u razvoju ćelija baterije, koje je u samom tehnološkom vrhu u ovoj oblasti.

  S druge strane, Continental ima višegodišnje iskustvo u razvoju i proizvodnji baterijske elektronike i kompletnih baterijskih sistema pošto su ih već ugrađivali u vozila. Prve serijski proizvedene litijumsko-jonske baterije Continental je isporučio još 2007. godine. “Novo zajedničko ulaganje je u idealnoj poziciji da bude pionir u vrhunskoj tehnologiji rešenja za baterije. Potencijalni kupci su vrlo pozitivno ocenili naše planove,” rekao je José Avila, član izvršnog odbora Continetala i direktor Sektora za pogonske agregate.

  SK Innovation će u novoj kompaniji posedovati 51% akcija, a Continental 49%. Zajedničko ulaganje neće imati uticaja na poslovne strategije dve kompanije jer će nastaviti da snabdevaju svoje kupce u auto industriji proizvodima iz postojećeg programa. Posao koji će operativno biti vođen iz Berlina, biće započet u četvrtom kvartalu ove godine. Istraživačko razvojne aktivnosti će se obavljati u Daejon-u, Južna Koreja, a delimično u Berlinu. Proizvodnja, marketing i prodaja će se raditi lokalno na ciljnim tržištima širom sveta. U početku će biti oko 200 zaposlenih, a svaka kompanija će obezbediti jednak broj radnika. Detaljnije...