4Gume.com Logo

Continental: Moguć još kraći put kočenja

  01. avgust 2008.

  Rezultati testova kočenja za više od 1500 vozača potvrđuju: Kako se dubina šare smanjuje, put kočenja se produžava u obrnutoj proporciji. Kada je dubina šare 3mm i manje, letnje gume na mokrim putevima postaju opasne

  (Hanover/Cirih/Beč, Jul 2008). Konstruisanjem guma koje su usklađene sa vozačevim pomoćnim sistemima kao što je  ESC (Electronic Stabilty Control - elektronska kontrola stabilnosti), moguće je u budućnosti znatno smanjiti put kočenja. Značajno smanjenje puta kočenja i poboljšanje stabilnosti pri skretanju može biti postignuto, pre svega na mokrim i snegom prekrivenim putevima. U okviru UEFA EURO 2008,  vodeći evropski proizvođač guma Continental, demonstrirao je moguća unapređenja takvih guma, pred više od 1500 gostiju u centru za bezbednu vožnju austrijskog auto moto i turing kluba ÖAMTC  u Tezdorfu pored Beča i u švajcarskom turing klubu TCS u Hinvilu pored Ciriha. Put kočenja je takođe testiran sa letnjim gumama ContiPremiumContact 2 sa različitim dubinama šare, pri brzini od 80 km/h do potpunog zaustavljanja na mokrom putu. “Testovi su pokazali da je put kočenja automobila sa šarom dubine 1.6 mm oko 45 % duži nego kada su na vozilu nove gume sa šarom dubine oko 8 mm. Zbog toga, Continental preporučuje zamenu guma kada dubina šare padne ispod 3 mm, što osigurava dovoljne bezbednosne rezerve,” objasnio je Dr. Alan Hajp, član izvršnog odbora odgovoran za putničke i gume za lake kamione koji je i sam učestvovao u dva testa kočenja.

  Radi poređenja, nova konkurentska premium guma sa optimizovanim otporom kotrljanja i dubinom šare od 8 mm, takođe je testirana da bi demonstrirala sukob ciljeva između prijanjanja na mokrom i otpora kotrljanja. “Rezultati su bili  jasni: put kočenja je sa ovom gumom bio je u proseku 7.5 metara duži, ili blizu dve dužine automobila, u odnosu na ContiPremiumContact 2 sa istom dubinom šare od 8 mm. Vozači imaju izbor,” rekao je Hajp.

  Put kocenja

  Guma prilagođena funkcijama sistema za elektronsku kontrolu stabilnosti (ESC) znatno skraćuje put kočenja

  Sistem za elektronsku kontrolu stabilnosti reguliše rotaciju svake gume na vozilu pojedinačno pri kočenju i upravljanju, kočeći točak da bi se održala stabilnost vožnje. Ako su gume konstruisane za ovakve intervencije ESC sistema, kraći put kočenja i veća stabilnost vozila mogu biti postignuti, pre svega na mokrim i snegom prekrivenim putevima - a i na klizavim podlogama. Zbog svega ovoga, Continental je prikazao koncept gumu koja, zahvaljujući uzdužnim i poprečnim lamelama ima odlično prijanjanje na celoj površini gazećeg sloja, a prema tome bolje podržava ESC proces kočenja nego prethodni standardni modeli. U poređenju sa standardnom gumom, tehnološki prototip smanjuje put kočenja za oko 15% i znatno povećava stabilnost vožnje. Gume konstruisane za vozačeve pomoćne sisteme imaju značajne prednosti u odnosu na standardne gume i pri ubrzavanju sa ESC. Kao proizvođač guma Continental ima odlučujuću prednost u razvoju takvih proizvoda jer interne poslovne jedinice Šasija i Bezbednost imaju velika znanja o pomoćnim vozačevim sistemima, informacionim tehnologijama i tehnologijama merenja.

  Test kočenja na mokrom: Opasno je kretati sa šarom dubine manjom od tri milimetra

  Put kočenja na mokrom zavisi od dubine šare gume, sa ili bez ABS-a ili ESC-a. Opšte pravilo je jednostavno: što je dubina šare manja, duži je put kočenja. Na testovima kočenja na brzini od 80 km/h, koji su sprovedeni u okviru UEFA EURO 2008, više od 1 500 Continental-ovih poslovnih partnera i predstavnika medija saznalo je iz prve ruke da na dubini vode od 15 milimetara postoje ozbiljne razlike: automobil opremljen novim letnjim gumama (osam milimetara duboka šara), zaustavlja se posle 42 metra kočenja. Sa preostalom šarom od tri milimetra, automobil se zaustavlja na oko 52 metra. Sa šarom od 1.6 milimetara, za sve učesnike u saobraćaju rizične su takve saobraćajne situacije: put kočenja se povećava čak i više, pošto voda ne može biti odvođena dovoljno brzo. Automobil se zaustavlja tek posle 61 metar, što je 45% duže u odnosu na novu gumu. Dok se automobil sa gumam sa dovoljnom dubinom šare zaustavi posle 42 metra, onaj s dubinom šare od 1.6 mm još putuje brzinom sudara od 44 km/h. U stvarnom saobraćaju to može dovesti do vrlo ozbiljnih nezgoda. Da bi sačuvao što je moguće kraći put kočenja, Continental preporučuje da letnje gume zamenite na tri milimetra,  a zimske već na četiri zbog efekta smanjenja uslovljenog većim brojem lamela. Zbog toga, u Austriji se gume sa manjom dubinom šare od četiri milimetra po zakonu više ne smatraju zimskim gumama.