4Gume.com Logo

Continental preporučuje M+S gume sa snežnom pahuljicom

  01. decembar 2009.

  Hanover, 25.11.2009.

  Stručnjaci upozoravaju protiv kupovine takozvanih zimskih guma koje, iako imaju na sebi oznaku M+S ( mud and snow - blato i sneg), ne odgovaraju u potpunosti za zimu. Razlog: direktiva za M+S označavanje ne definiše karakteristike gume tako da se one mogu proizvoljno prikazati. Tako se u Americi automobili standardno opremaju jeftinim, takozvanim gumama za celu godinu proizvedenim na Dalekom istoku, koje su zapravo letnje i tako označene iako nisu odgovarajuće za zimske puteve.

  Prema tome, pre kupovine, kupci bi trebalo da pažljivo provere da li su gume zaista zimske.

  Nedavno je austrijski auto moto klub ÖAMTC testirao letnje gume označene sa M+S. Kako kažu: “Put kočenja pri brzini od 50 km/h bio je više nego dvostruko duži nego s odgovarajućim zimskim gumama,” rekao je Fridrih Epel ÖAMTC-ov stručnjak za gume. “Za vreme testiranja kada se automobil sa zimskim gumama već zaustavio, automobil s gumama lošeg kvaliteta je i dalje putovao brzinom od 38 km/h,” upozorio je Fridrih Epel.

  Različite sile prijanjanja pri kretanju su takođe bile opasne. Svako ko želi da krene sa parkinga na kome ima snaga ili sa klizavog puta sa lažnim zimskim gumama, vrlo brzo postaje stvarna opasnost za druge učesnike usaobraćaju. Test automobilu sa lošim gumama trebalo je na snegu dva puta više vremena za ubrzavanje od 0-30 km/h. Kretanje sa semafora ili na uzbrdici postaje pitanje sreće. Na kraju je zaključio da bi jedino trebalo kupiti zimske gume po savetu stručnjaka, a ne samo gledajući na cenu: “Ako kupujete jeftino, često plaćate više kasnije.”

  Kompletan test možete videti na naslovnoj strani ÖAMTC .

  Za prave zimske gume, Continental preporučuje ne samo ono što zakon propisuje M+S označavanje, nego takođe simbol snežne pahuljice i minimalnu dubinu šare od 4mm.