4Gume.com Logo

Continental: Tri miliona saobraćajnih nezgoda za vreme velike hladnoće

    01. januar 2010.

    Prema nedavnim istraživanjima koje je sproveo Continental, blizu tri miliona vozača imalo je kontakt s drugim vozilom tokom nedavnih zimskih nepogoda. Prema rezultatima ovog istraživanja, svaki deseti vozač je udario u drugo vozilo na zavejanom i zaleđenom putu. Čak 45% ispitanika je reklo da su se umalo sudarili 2 ili 3 puta tokom ledenog perioda. Prosečni vozač koji je učestvovao u lakšoj nezgodi napravio je štetu od 440 EUR - ali je čak trećina njih odbila da prizna svoju krivicu. Takođe njih 34% je izbeglo uključivanje osiguravajućih kompanija kako bi zadržali pravo na bonus.

    Tim Bejli, stručnjak za bezbednost kompanije Continental Tyres, koji je anketirao 1000 vozača rekao je: “Ovo su iznenađujući podaci o saobraćajnim nezgodama u tako kratkom periodu i oni otkrivaju koliko mnogo ljudi je nepripremljeno za vožnju u zimskim uslovima. Mi još uvek nismo prošli najgore jer sneg tek stiže. Stres od vožnje po lošem vremenu uslovljava greške u vožnji, kao što je vožnja suviše blizu vozila ispred u uslovima gde bi put kočenja trebalo da bude povećan. U ovom slučaju nezgode se mogu dogoditi pošto vozači loše procenjuju vreme koje im je potrebno za potpuno zaustavljanje.”

    Polovina anketiranih morala je da otkopava auto iz snega, svaki peti je morao da gura auto uzbrdo a svaki dvanaesti je morao da napusti automobil. Ali, da bi stvari bile još gore, studija je pokazala da je svaki treći vozač dozvolio sebi da izađe na ulicu, a da ne vidi dobro kroz šoferšajbnu. Vozači su govorili da su “u suviše velikoj žurbi” da bi stigli da potpuno odlede vozilo pre nego što krenu na posao.

    Sedam od deset nikada ne proverava dubinu šare niti kontroliše stanje guma, svaki drugi nikada ne stavlja antifriz u hladnjak. Četiri od deset ne proveravaju nivo tečnosti u posudi za pranje šoferšajbne, a slični su podaci o onima koji ne pokušavaju da provere da li brisači dobro rade. 25 procenata uopšte ne proverava da li svetla rade.