4Gume.com Logo

Cooper Tire kupuje fabriku auto guma Trayal

  01. decembar 2011.

  Američki proizvođač guma Cooper Tire (Kuper Tajer) će kupiti  fabriku auto guma Trayal iz Kruševca i obećava da će šestostruko uvećati proizvodnju u sledećih nekoliko meseci. Cooper će preuzeti fabriku auto guma od bugarske firme Brikel za 13 miliona dolara i investirati još 50 miliona dolara.

  Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić i potpredsednik kompanije i predsednik međunarodnog odeljenja Cooper Tire Harold Miller (Harold Miler), poptpisali su danas okvirni investicioni ugovor, na osnovu koga će američka kompanija postati vlasnik fabrike auto guma Trayal iz Kruševca.    
  Drugi manji deo fabrike, koji se bavi proizvodnjom guma za kamione, teška vozila i bicikle, u vlasništvu je bugarske kompanije Brikel i države koja je nakon konverzije dugovanja bugarske kompanije postala vlasnik 24 odsto ovog dela fabrike.

  Cooper Tire će u kruševačku fabriku u prvoj fazi investirati 50 miliona evra i u toj fabrici će raditi 700 ljudi.

  - U prvom kvartalu imaćemo operativnu fabriku koja će proizvoditi gume “Made in Serbia” - rekao je Ćirić i dodao da će u prvom kvartalu proizvodnja guma biti utrostručena.

  Trenutno fabrika automobilskih guma proizvodi 500.000 guma godišnje. U prvom kvartalu ta proizvodnja trebalo bi da bude 1,5 miliona, a kada dođu nova postrojenja ova fabrika će proizvoditi tri miliona guma godišnje.
  Potpisivanju ugovora o prodaji kruševačke fabrike guma u Predsedništvu Srbije prisustvovali su predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Srbije Mirko Cvetković i ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik.
  Predsednik Srbije Boris Tadić  izjavio je da investicija američke kompanije u Srbiju ima privrednu i političku dimenziju, i da je dolazak američke kompanije Cooper Tire dobar znak koji će dati pozitivanu poruku i drugim stranim investitorima.
    - U ovom trenutku postoji velika konkurencija u privlačenju stranih investicija, a Srbija, iako je prošle godine ostvarila bolji rezultat od većine država u regionu, ipak nije zadovoljna postignutim. Naša zakonska materija, ukupni ambijent za investiranje mora biti podešavan prema uslovima privređivanja u svetu - ocenio je Tadić i naglasio da je to od posebne važnosti u trenutku kada se očekuje novi talas krize.

  - Vlada Srbije, ministri i ja, kao predsednik, imamo obavezu da u narednom periodu, kada se očekuje drugi udar svetske ekonomske krize, učinimo sve da dovedemo strane investitore. Svi ćemo, nezavisno od ustavnih obaveza raditi taj najvažniji posao - dovođenje stranih investitora i otvaranje novih radnih mesta - poručio je Tadić.

  On je naglasio da je Srbija druga zemlja u Evropi u kojoj će Cooper Tire proizvoditi gume i izvoziti proizvode u čitav svet.
  Generalni direktor Cooper Tire Roy Armes (Roj Arms), naglasio je da je tokom celog procesa Vlada Srbije bila veoma angažovana i pokazivala podršku i razumevanje za ovu  kompaniju.

  Arms je ocenio da će postignuti dogovor dovesti do dugoročnih rezultata koji će se ogledati u finansijskih prihodima, obezbeđivanju radnih mesta, poreza koji će se plaćati Vladi Srbije, a građani će imati priliku da kupuju proizvod visokog kvaliteta.

  Premijer Srbije Mirko Cvetković rekao je da je Srbija u prvih deset meseci ove godine ostvarila 1,7 milijardi dolara stranih investicija, što se, kako je rekao  ne može nazvati izvanrednim uspehom, ali bilo bi i potpuno neprikladno reći, u vreme krize, da je to loš rezultat.

  - Vrlo sam zadovoljan što je jedna američka kompanija videla u Srbiji adekvatan ambijent u kojem može da posluje i ostvaruje profit -  rekao je Cvetković.

  Ambasador SAD Meri Vorlik ocenila je da je ovo investicija veoma važna za Srbiju, ali i za Cooper Tire, koji se pridružio američkim firmama koje već posluju u našoj zemlji.