4Gume.com Logo

Dobra poslovna odluka

  01. mart 2011.

  U svetu je sve manje nezavisnih malih proizvođača guma koji mogu sami da opstanu. Velike kompanije iz grupe “5 veličanstvenih” (Michelin, Bridgestone, Goodyear, Continental i Pirelli) kupuju manje proizvođače, a na taj način i tržišta u zemljama gde su to nacinalni brendovi. Najbolji primer takvog širenja je nemački Continental koji je kupio čak 11 manjih kompanija. (General, Uniroyal, Barum, Semperit, Gislaved, Mabor, Viking, Marshal, Matador, Sime i Euzkadi). Poznati proizvođači iz Srednje i Severne Evrope su procenili da ne mogu sami opstati i odlučili da dalje nastave sa Continental-om.

  U Srbiji imamo sličan primer jer je Michelin kupio pirotski Tigar.
  Kako jedna dobra poslovna odluka može da odredi budućnost firme pokazuje izjava predsednika kompanije Tigar Dragana Nikolića:
  "Odluka o izlasku iz programa proizvodnje guma koji je, inače, preuzeo francuski Michelin, doneta je isključivo na osnovu analize trendova na svetskom tržištu pneumatika. Naša prva procena bila je da u programu auto guma ne možemo da opstanemo kao nezavisna fabrika i da bismo čak, bez kvalitetnog strateškog partnerstva, mogli da bankrotiramo", rekao je Nikolić. Posle dobre odluke Tigar iz godine u godinu beleži sve bolje rezultate.

  Na drugoj strani imamo primer Trayala koji je prodat krajem 2006. godine bugarskoj kompaniji Brikel, ostao nezavisan ali u problemima. Kamo lepe sreće da je i Trayal krenuo istim putem i pronašao strateškog partnera iz kluba velikih. Da li će nas Trayal u budućnosti ubediti u suprotno ili će zakoni tržišta u Kruševac dovesti nekog jačeg igrača?