4Gume.com Logo

Dobre gume smanjuju potrošnju goriva

  01. mart 2012.

  Kranj, 29. маrt – Na nedavnom simpozijumu preduzeća Goodyear Dunlop u Briselu mnogi predstavnici transportne industrije raspravljali su o uticaju sve strožijih zahteva za ekološki prihvatljiv, zeleni transport. Formulisano je više preporuka koje će doprineti da se u privrednom drumskom transportu smanje potrošnja goriva i emisije CO2. Kao jedna od glavnih mera navedena je upotreba pneumatika sa malim otporom kotrljanja.

  Na simpozijumu su učestvovali ključni predstavnici transportne industrije, između ostalih Marco Digioia, generalni sekretar UETR (Evropsko udruženje drumskih prevoznika), Benny Smets, glavni direktor belgijskog transportnog preduzeća NinaTrans, Gandert Van Raemdonck, istraživač na Univerzitetu za tehnologiju u Delftu i Nina Renshaw, zamenik direktora u Evropskom udruženju za transport i životnu sredinu.

  Ovi poslednji su na spisak najvažnijih preporuka za smanjenje potrošnje goriva i emisije CO2 uvrstili korišćenje aerodinamičnih dodataka kao što su bočni spojlerji i krila, školovanje prevoznika i nove propise u pogledu dužine teretnih vozila.
  Posebno je naglašena upotreba pneumatika sa malim otporom kotrljanja koji znatno doprinose uštedi goriva i istovremeno utiču na smanjenje emisije buke. Ovim prilikom je holandski istraživač Gandert Van Raemdonck naglasio činjenicu da udeo troškova za gorivo predstavlja čak 30% od ukupnih operativnih troškova prevoznika. Po njegovom mišljenju, za efikasno smanjenje potrošnje goriva pri maloj brzini i prevozu na velika rastojanja pogodni su upravo pneumatici sa malim otporom kotrljanja.

  Simpozijum na kome su razmatrane mnoge mogućnosti za razvoj sektora transporta zaključen je mišljenjem Michela Rzonzfa, potpredsednika za područje privrednih pneumatika Goodyear Dunlop Europe: "Mnogi prevoznici potcenjuju ulogu pneumatika u potrošnji goriva i ne posvećuju dovoljno pažnje izboru pneumatika. Poruka stručne rasprave je jasna: pneumatici sa malim otporom kotrljanja su ključni faktor u nastojanjima da se smanji potrošnja goriva."