4Gume.com Logo

Dunlop SP Winter Response

  01. novembar 2007.

  Brisel, Belgija, 6. septembra 2007. – Dunlop, jedan od vodećih svetskih proizvođača guma visokih performansi, predstavio je SP Winter Response, novu zimsku automobilsku gumu sa boljim prijanjanjem koje obezbeđuje i bolju kontrolu nad vozilom na putevima zimi. Zahvaljujući Dunlopovoj nedavno uvedenoj tehnologiji Touch, Dunlop SP Winter Response obezbeđuje bolje reagovanje na put i kontrolisanu vožnju u svim zimskim uslovima.

  "Vožnja po zimskim putevima zahteva zadržavanje kontrole nad vozilom bez obzira na to koliko se uslovi promene. Reakcija vozila na vaše komande i odgovarajuće povratne informacije s puta izuzetno su važne za kontrolisanu vožnju zimi.", izjavio je Frédéric Schilling, direktor robne marke Dunlop za Evropu, Bliski istok i Afriku.

  Tehnologija Touch – za bolju kontrolu nad vozilom zimi

  Dunlopova nova tehnologija Touch udružuje brojne vrhunske zimske tehnologije da bi se postiglo najbolje moguće prijanjanje, bolja upravljivost i kratak put kočenja u svim zimskim uslovima.

  Nova guma SP Winter Response omogućuje bolje prijanjanje i reagovanje na put, a time i visok nivo pouzdanosti na putevima prekrivenim bljuzgavicom, snegom, na mokrim i suvim putevima. "Tehnologija Touch jednostavno pomaže vozaču da većinu vremena bolje oseti put", objasnio je Schilling. "Reakcija na put su informacije koje guma 'skuplja' s puta – struktura, temperatura, prijanjanje itd. – i prosleđuje vozaču. U Dunlopu se sve automobilske gume razvijaju s namerom da se osigura visok nivo reagovanja na put."

  Brojne lamele za efikasno prijanjanje, kočenje i skretanje na snegu

  Zimski uslovi vožnje mogu se vrlo čest menjati, čak i toku jedne iste vožnje. Takvi uslovi, od hladnog i suvog vremena do snega ili bljuzgavice, predstavljaju vrlo visoke zahteve gumama. Suva podloga zahteva najveću dodirnu površinu gume sa putem. Mokro vreme zahteva veliki broj kanala kako bi se raspršivala voda.

  Na snegu je potreban viši nivo prijanjanja. Nova guma Dunlop SP Winter Response udružuje sve ove elemente jer uključuje jedinstven sistem Multi Blade s dva tipa lamela koje zajedno omogućuju veliku stabilnost, prijanjanje i kontrolu nad vozilom, posebno na snegu; lamele na ramenom delu doprinose boljem prijanjanju i efikasnom kočenju, a lamele s visokom amplitudom u središnjem delu gazećeg sloja povećavaju prijanjanje i postižu veliku meru otpornosti na bočno klizanje, bez obzira na uslove na putevima zimi.

  Kontura gazećeg sloja s više radijusa (MRT)

  Tehnologija gazećeg sloja s više radijusa donosi najveću prednost u krivini. MRT omogućuje izuzetno precizno izračunavanje površine gazećeg sloja pa je raspodela pritiska na kontaktnu površinu ravnomernija, a to znači veću kontaktnu površinu i bolju upravljivost na suvom i mokrom putu.

  Kompjuterski usavršen asimetrični dezen gazećeg sloja za uravnotežene vozne osobine

  "Optimalizacija asimetričnoga dezena pomoću najsavremenijih kompjuterskih tehnologija omogućuje izradu guma s namenskim, uravnoteženim područjima gazećeg sloja, pri čemu svako područje ima svoj poseban zadatak", objasnio je Schilling. "Rezultat je izuzetno dobro uravnotežena guma s odličnim voznim svojstvima na zimskim putevima u svim prilikama.“

  Tesna veza između gume i naplatka za bolju kontrolu i bolju upravljivost

  Osim tehnologije MRT Dunlop je razvio poseban sistem prijanjanja stope gume, koja još više povećava tesnu vezu između gume i naplatka. To omogućuje profinjeniji odziv na put, a time bolju kontrolu i bolju upravljivost.

  Nova smesa s velikim sadržajem silike za bolje prijanjanje i više kilometara

  Novi, reaktivni postupak mešanja silike kod koga se upotrebljava optimizovano vezivo za siliku omogućuje da smesa gazećeg sloja nove gume Dunlop SP Winter Response zadrži veliku elastičnost i na niskim temperaturama. Posledica je visok nivo izdržljivosti, čvrsto prijanjanje u svim zimskim uslovima i veći broj pređenih kilometara. Manji otpor kotrljanja uzrok je manje potrošnje goriva. Smesa sadrži ulje s malim sadržajem PCA (policiklični aromatski ugljiovodonik), što donosi brojne prednosti za okolinu.

  Prelaz na SP Winter Response na temperaturi od 7 stepeni

  Zimske gume nisu potrebne samo za puteve koji su pokriveni snegom i ledom. "Važno je znati da zimske gume povećavaju sigurnost u svim zimskim uslovima. Na zimskim putevima i na niskim temperaturama letnje gume gube prijanjanje jer su napravljene po namenskim letnjim tehnologijama i uz upotrebu smese gazećeg sloja za letnje uslove. Zimske gume uključuju posebnu tehnologiju lamela i imaju gazeći sloj od smese koja osigurava bolje prijanjanje na svim vrstama podloge i na niskim temperaturama", kaže Schilling. Schilling preporučuje da se s letnjih guma na zimske pređe kad se temperatura spusti na 7 °C i da se ne čeka na temperature ispod nule.

  Dunlopova nova guma SP Winter Response na raspolaganju je u ovim dimenzijama:

  155/70 R 13 75 T
  175/70 R 13 82 T
  155/65 R 14 75 T
  165/70 R 14 81 T
  165/70 R 14 85 T XL
  165/65 R 14 79 T
  175/70 R 14 84 T
  175/70 R 14 88 T XL
  175/65 R 14 82 T
  185/70 R 14 88 T
  185/65 R 14 86 T
  185/60 R 14 82 T
  165/65 R 15 81 T
  175/65 R 15 88 T XL
  185/60 R 15 84 T
  185/60 R 15 88 T XL
  185/55 R 15 82 T
  195/65 R 15 91 T
  195/65 R 15 95 T XL
  205/60 R 16 92 T

  Izvor: Sava Tires

  Novembar, 2007