4Gume.com Logo

Dve nove zimske gume na zadnju osovinu

    01. oktobar 2010.

    Odluka ministra Mrkonjića da se do 1. maja 2010. primenjuju odredbe starog pravilnika po kome je obavezna upotreba najmanje dve zimske gume na pogonskim točkovima dobra je vest za većinu vozača. Da je prvi predlog pravilnika ostao na snazi mnogi automobili bi ove zime ostali u garaži. Ali, uvek postoji jedno ali, ono što je dobro za džep nije i za glavu, sa dve zimske gume na pogonskoj osovini kod vozila sa prednjom vučom, vaša bezbednost nije potpuna. Bez obzira na zakon svako mora da vodi računa o sopstvenoj bezbednosti, a naša dužnost je da vas na vreme upozorimo.

    Ako montirate samo dve nove zimske gume , najbezbednije je staviti ih na zadnju osovinu, pošto to daje najbolju kontrolu posebno  tokom vožnje nizbrdo, po zavejanim putevima prilikom kočenja i u krivinama. Ovo važi za sva vozila, uključujući i vozila sa zadnjom vučom, prednjom vučom i pogonom na sva četiri točka.

    Već smo pisali na ovu temu i obavezno pročitajte članak Nove gume na zadnje točkove i pogledajte video klip šta vam se može desiti sa samo dve zimske gume na prednjoj osovini.

    Zato kupite sve 4 zimske gume. Ako ne platite gume vulkanizeru može vam se desiti da mnogo više platite auto limaru. A o vašoj sopstvenoj bezbednosti koja se ne meri novcem i da ne govorimo. Kako naš narod kaže: „Ko ne plati na mostu platiće na ćupriji!“