4Gume.com Logo

Firestone uvodi novu standardu gumu

  01. april 2007.

  Povećana bezbednost na mokrom i broj pređenih kilometara
  za porodičnih kompakt vozila

  Firestone je modernizovao svoju proizvodnu liniju za putničke automobile uvođenjem gume opšte namene Multihawk. Nova guma je startovala na evropskom tržištu od januara 2007.god. Ova guma je namenjena ciljnoj grupi porodičnih vozača malih i automobila srednje klase (brzinski indeks T i niže), koja čini 30% ukupne ponude letnjih guma. Multihawk je zamenio gumu Firestone F590 FS koja je stekla zavidnu reputaciju u periodu od 2000. do 2007. godine.

  U razvoju ove gume Firestone se fokusirao na bezbednost na mokrom i suvom putu, povećan broj pređenih kilometara i izbalansirane vozne karakteristike. Da bi to postigli inženjeri Firestone su optimizovali konstrukciju karkase gume F590 FS da bi osigurali ravnomernu raspodelu opterećenja duž kontaktne površine.

  Šira kontaktna površina doprinosi izbalansiranim performansama

  Performanse na mokrom su poboljšane zahvaljujući povećanju koeficijenta popunjenosti za 6%, dok je u isto vreme povećanjem širine kontaktne površine obezbeđeno dobra upravljivost na suvom i ravnomerno trošenje.

  Prijanjanje na mokrom je poboljšano zaobljenim blokovima koji povećavaju odvođenje vode sa kontaktne površine i poboljšavaju akvaplning performanse. Testovi na mokrom (Ford Fiesta 1.4 16V sa gumom 175/65 R14 82T) su pokazali da Multihawk ima kraći zaustavni put kočenja (od 50 km/h do zaustavljanja) nego F590FS i dva direktna konkurenta koja su testirana. Razlika u tragu kočenja od 90 km/h do 20 km/h u poređenju s gumom prethodnicom je cela dužina automobila.

  Povećana krutost blokova zbog smanjenog broja centralnih lamela zajedno sa 3D ramenim blokom, takođe je poboljšala upravljanje na suvom i otpornost na neravnomerno trošenje. Detaljni testovi habanja pokazuju značajno duži životni vek od F590FS i konkurenata iz ovog value-conscious segmenta.

  Multihawk je na raspolaganju u 20 dimenzija, sa T i H brzinskim indeksima, 13-15 cola, u serijama od 60 do 70.