4Gume.com Logo

Goodyear Dunlop: Evropljani spremni za godišnji odmor

  01. jul 2011.

  Kranj, 30. juni 2011. – Prema rezultatima ankete koju je izvršio Goodyear Dunlop, oko 74 procenta evropskih turista ove godine krenuće na godišnji odmor automobilom, što je dvaput više od onih koji će se odlučiti za prevoz avionom. Istraživanje je pripremio Goodyear Dunlop u okviru svoje akcije 2011. čija je krilatica »Pripremljeni na put, sigurno na cilj«.

  Anketom o sigurnosti na putu, koja je sastavni deo akcije preduzeća Goodyear Dunlop, obuhvaćeno je 5.600 vozača iz 15 država Evrope , a ispitivano je mišljenje vozača o zahtevnosti vožnje u letnjim mesecima i o činiocima koji mogu da skreću pažnju vozača. U Evropi je, naime, registrovano oko 250 miliona automobila, a više od 50 procenata vozača predviđa da će za vreme godišnjeg odmora preći više od 1.000 kilometara - od toga svaki četvrti više od 2.000 kilometara.

  Tri najčešće turističke destinacije u 2011. godini su Italija (18 procenata) , Francuska (17 procenata) i Hrvatska (17 procenata) . Nešto manje turista izabralo je Španiju (12 procenata), Bugarsku (10 procenata) i Nemačku (10 procenata). Evropski vozači pretežno tvrde da će ove godine godišnji odmor provesti u svojoj državi; među njima je najviše Francuza, Bugara i Italijana. Nemci, Austrijanci i Rumuni više vole da idu u inostranstvo.

  • Pripreme za put

  Bez obzira da li se radi o vožnji u sopstvenoj državi ili preko granice, neki vozači pre polaska još uvek ne obavljaju neke osnovne stvari kojima bi mogli da smanje rizik i olakšaju dug put. Svaki treći Evropljanin, učesnik ankete, često vozi neprekidno više od pet sati, a preporuka je da vozač napravi predah od 30 minuta barem svaka dva sata. Umor vozača je, naime, važan uzrok saobraćajnih nesreća.

  • Trećina Evropljana ne zna pravilno da rasporedi prtljag u automobilu

  Čak svaki treći učesnik ankete nije znao gde i kako pravilno da smesti teške predmete u automobilu. Najviše pravilnih odgovora je bilo među Švajcarcima (82 procenta), a najmanje među anketiranima iz Italije

  i Poljske (61 procenat). Najteže predmete treba složiti horizontalno u prtljažnik automobila, i to što bliže zadnjim sedištima. Takođe je važno da kod kombinovanih vozila za prevoz putnika i robe, između prtljažnika i prostora za putnike postavite zaštitnu mrežu ili palice, čime obezbeđujete da predmeti ne mogu upasti u prostor za putnike. Vrlo malo ljudi je svesno šta sve može da napravi predmet koji voze u putničkoj kabini ako dođe do saobraćajne nesreće. U tom slučaju, naime, predmet u putničkoj kabini može da deluje kao metak. U slučaju sudara pri brzini od 50 km/h je moguće da boca, prenosni računar ili igračka na zadnjem sedištu automobila doleti među putnike na prednjim sedištima čak sa pedesetostrukom sopstvenom težinom

  • Korist od saobraćajnih informacija u stranim državama

  Od deset Evropljana devetoro smatra da su saobraćajne informacije u inostranstvu korisne; informacije ove vrste su najviše korisne Slovacima (93 procenta), a najmanje Italijanima (63 procenta). Od anketiranih vozača, najnervozniji tokom vožnje u inostranstvu su Britanci (48 procenata).

  • Kontrolni pregled automobila pre polaska na put

  Sve u svemu, Evropljani se dobro pripremaju za dugo putovanje. Od svih evropskih naroda najbolje se pripremaju Rusi, jer 94 procenta vozača proverava pritisak u pneumaticima, 94 procenta proverava da li ima dovoljno tečnosti za čišćenje vetrobranskog stakla, a  97 procenata proverava nivo ulja u motoru.

  • Smeta nam svađa sa saputnikom i trubljenje

  Zvuk koji Evropljanima najviše smeta tokom vožnje je vrištanje dece u autu (25 procenata), a zatim sledi svađa sa suvozačem (21 procenat). Među nacijama kojima najviše smeta ako im neko trubi su Slovenci (19 procenata), dok samo 5 procenata Austrijanaca kaže da im zvuk trube smeta. Slovencima, takođe, najviše smeta svađa sa saputnikom tokom vožnje (22 procenta).

  Goodyear Dunlop je pripremio sledeće savete za sigurnu vožnju leti:

  • Proverite stanje svog automobila – pre polaska izvršite rutinske poslove održavanja i ne zaboravite da proverite nivo ulja u motoru
  • Pregledajte pneumatike – proverite da li pneumatici imaju dovoljnu dubinu profila i odgovarajući pritisak vazduha.
  • Upoznajte iznajmljeni automobil naviknite se na njega i vodite računa o sigurnosti pri vožnji.
  • Pripremite se za put – potrudite se da upoznate put i važeće saobraćajne propise na putu.
  • Obezbedite da automobil bude pravilno natovaren – potrudite se da putnici budu sigurni i prtljag pravilno složen. Najteže predmete treba složiti horizontalno u prtljažnik automobila, i to što bliže zadnjim sedištima. Takođe je važno da kod kombinovanih vozila za prevoz putnika i robe, između prtljažnika i prostora za putnike postavite zaštitnu mrežu ili palice, čime obezbeđujete da predmeti ne mogu da upadnu u prostor za putnike.
  • Pripremite se – potrudite se da pijete dovoljno tečnosti, da budete odmorni i planirajte dovoljno vremena za putovanje.
  • Odmarajte se - priuštite sebi predah barem svaka dva sata.
  • Vodite računa o deci - evropskom direktivom je propisano da decu koja su niža od 150 centimetra morate da vozite u odgovarajućem homologizovanom sigurnosnom sedištu. Vozačima mnogo smeta ako deca za vreme vožnje vrište u automobilu, zato će svima biti prijatnije ako deca tokom vožnje budu zaposlena. Dajte im igračke sa kojima će moći da se igraju dok se voze, ali izaberite meke, jer teški i oštri predmeti ne spadaju u auto.
  • Budite oprezni i kad stignete na cilj – ako unajmite skuter ili motocikl za izlete, vi i vaši saputnici morate stalno da nosite kacige i zaštitnu odeću i pri tom da vozite defanzivno jer niste naviknuti na saobraćajne propise u inostranstvu i ne poznajete navike drugih korisnika puteva.