4Gume.com Logo

Goodyear Dunlop upozorava na značaj zimskih guma

  01. decembar 2010.

   

  U Evropi je u nekim regijama već pao sneg, i evropski centar srednjoročnih vremenskih prognoza već prognozira još veću hladnoću. Prema podacima istraživanja Goodyear Dunlop, bez obzira na takve prognoze, Evropa je podeljena na zemlje u kojima vozači prelaze na zimske gume i na zemlje u kojima vozači misle da bez toga mogu da prođu. Prema sprovedenom istraživanju, više od polovine vozača iz Francuske i Belgije, dve trećine španaca i tri četvrtine britanaca priznaje da neće prelaziti na zimske gume.

  Prema saopštenju Toma Delforža (Tom Delforge), direktora za odnose s javnošću evropskog sektora Goodyear Dunlop, u nekim zemljama je korišćenje zimskih guma zakonski regulisano, dok se u nekim zemljama zna da bez zimskih  guma nije moguće voziti. Zimske gume poboljšavaju prijanjanje i skraćuju kočioni put pri niskim temperaturama na površini pokrivenoj snegom i ledom. Proizvođači guma preporučuju da se letnje gume menjanju zimskim, kada temperatura padne ispod 7˚C.

  U istraživanju sprovedenom u septembru učestvovalo je  3500 vozača iz Belgije, Francuske, Nemačke, Italije, Poljske, Španije i Velike Britanije. Pokazalo se da mnogi vozači imaju potpuno pogrešne predstave o zimskim gumama, jer je u zimskim uslovima daleko efikasniji mali sedan sa zimskim gumama od snažnog automobila sa letnjim. Kompaniju najviše zabrinjava nedostatak znanja vozača o tome kako gume utiču na bezbednost kretanja. Prema Delforžu  Evropa je podeljena na one koji znaju značaj guma za bezbednost i  na one koji ne znaju. Ne izneneđuje da vlada Velike Britanije stimuliše korišćenje zimskih guma u ovoj godini, dok vlada Nemačke pooštrava pravila koja se tiču zimskih guma.

  U svojstvu dokaza efikasnosti zimskih guma Goodyear Dunlop ukazuje na rezultate testova zimskih guma, sporvedenih u Evropi i Velikoj Britaniji. Prema rezultatima testova Auto Express, gume Goodyear UltraGrip 7+ skraćuju kočioni put za 25 metara pri kretanju po snegu, u poređenju sa letnjim gumama. Zimske gume brendova Goodyear i Dunlop dobile su visoke ocene na testovima i pobednici su u 17 od 27 objavljenih rezultata testova u Evropi i Velikoj Britaniji.