4Gume.com Logo

Goodyear i Dunlop predstavili dve nove zimske gume

  01. oktobar 2011.

  UltraGrip 8

  Prvi usmereni pneumatik sa tehnologijom 3D-BIS po celokupnom dezenu gazećeg sloja - bolje prijanjanje i kraći put zaustavljanja!

  UltraGrip 8 pruži sve što vozači očekuju od zimskih pneumatika - bolje prijanjanje, kraći put zaustavljanja, efikasno kočenje i dobru vodljivost. Donosi bolje performanse na snegu i na mokrom putu. UltraGrip 8 je nadogradnja izuzetnih voznih karakteristika njegovog prethodnika, pneumatika UltraGrip 7+, koji je za svoje performanse dobio mnogobrojne pohvale vodećih organizacija za testiranje i automobilskih revija. Testovi performansi izvršeni u nemačkom TÜV SÜD Automotive1, jednoj od vodećih organizacija za testiranje i izdavanje certifikata u Evropi, dokazuju da novi Goodyear UltraGrip 8 obezbeđuje 1 metar kraći put zaustavljanja i 5% bolje prijanjanje na snegu.*

  Tehnologija 3D-BIS

  UltraGrip 8 je prvi usmereni pneumatik kod kojeg se po celokupnom dezenu gazećeg sloja koristi najnovija generacija vrlo efikasne tehnologije Goodyear 3D-BIS. Patentirani sistem trodimenzionalnog preplitanja blokova (3D-BIS) preduzeća Goodyear omogućava da se u gazeći sloj pneumatika ugradi veći broj lamela. Što je više lamela, bolje je prianjanje. Gusto raspoređene lamele omogućavaju dodatno prianjanje na snegu i ledu jer se svojim rubovima bukvalno urezuju u sneg i led i čvrsto se hvataju pošto se otvaraju pre nego što dođu u kontakt sa podlogom.
  Da bi vodljivost i kočenje na mokrim i suvim putevima bilo dobro, blokovi moraju biti kruti i čvrsti. Zato su inženjeri razvili lamele sa trodimenzionalnim preplitanjem ("3D Interlocking Effect”).
  Unutar svake lamele na zidovima se nalaze piramidalna ispupčenja i udubljenja. Kada blok gazećeg sloja dođe u kontakt sa putem, lamele se zahvaljujući svom specifičnom obliku čvrsto zatvaraju. Ovim se postiže zahtevana čvrstina blokova koja omogućava izvanrednu vodljivost i odaziv pneumatika kako na suvim tako i na mokrim putevima.

  *S obzirom na prosečne performanse dvaju vodećih konkurentskih pneumatika. Zaustavni put na snegu od 50 km/h do 5 km/h; test izveo TUV SUD Automotive decembra 2010; dimenzije pneumatika: 205/55R16 91H; testno vozilo: Golf VI; lokacija: Ivalo (FIN); izveštaj br. 76244609.

   

  Dunlop SP WinterSport 4D

  Uvođenje sistema četvorodimenzionalnih lamela – prvi put u branši

             
  3D lamele u gazećem sloju povećavaju broj lamela i rubova koji dolaze u kontakt sa putem, i omogućavaju dodatne performanse pneumatika pri kočenju i ubrzavanju.

  “Kod pneumatika Dunlop SP WinterSport 4D dodana je i poprečna lamela. Time je pneumatik dobio dodatni rub u bočnom smeru, čime je poboljšano njegovo bočno prijanjanje. Kombinacijom obe (sistem 4D lamela) stvara se nezavisan mikro blok koji omogućava bolju distribuciju pritiska u kontaktu sa putem, poboljšane performanse pri vožnji po snegu i bolje prijanjanje u krivini,” dodaje Dr. Loewenhaupt.

  Otvaranje lamele izaziva sila vuče. Što je veća periferna sila vuče, lamela se više otvara. Da ne bi došlo do suviše velike deformacije blokova gazećeg sloja, tu je inovativni sistem 3D lamela koji se međusobno prepliću.

  Kod novog SP WinterSport 4D, unutar blokova se nalaze zupci kao kod testere čime se znatno poboljšavaju performanse pneumatika pri kočenju u dubokom snegu.

  Performanse ovog Dunlopovog pneumatika kad je na putu led poboljšali smo korišćenjem smeše koja sadrži funkcionalne polimere i tako sprečili da na nižim temperaturama pneumatik postane krut.

  Razvijen da bude odličan i po kiši

  Pošto naša smeša sprečava vrtloženje u kanalima gazećeg sloja, voda se brzo i efikasno odvodi. Funkcionalni polimeri u smeši obezbeđuju optimalnu dinamičku čvrstinu kakva je inače potrebna na određenim temperaturama. Zahvaljujući pomenutim aktivnim sastojcima, ovaj Dunlopov pneumatik obezbeđuje prvoklasno prijanjanje na mokrim putevima, pri čemu se ne pogoršavaju njegove performanse na snegu.