4Gume.com Logo

Goodyear koncept guma - prva guma sa bioizoprenom

  01. decembar 2009.

  Saradnja između Genencor-a i Goodyear Tire & Rubber Company rezultirala je novom revolucionarnom tehnologijom za proizvodnju guma sa obnovljivom biomasom.

  Kopenhagen, 02. decembar 2009.
  Prva demonstracija koncept guma napravljenih po BioIsopren tehnologiji, revolucionarna mogućnost za zamenu petrohemijski proizvedenih sastojaka u proizvodnji sintetičke gume sa obnovljivom biomasom, imala je svoju premijeru u Kopenhagenu, Danska, ove nedelje. Jedna guma će biti izložena na Međunarodnom aerodromu u Kopenhagenu do 21. decembra, a druga će se pojaviti na nekoliko specijalnih događaja tokom Konferencije Ujedinjenih Nacija o klimatskim promenama u decembru. Guma napravljena od bioizoprena je rezultat saradnje Genencora, dela kompanije Danisco, i Goodyeara, jednog od najvećih proizvođača guma i inovatora.

  “Mi smo upravo učinili jednu važnu prekretnicu u našoj saradnji sa Goodyearom na tehnološkom prodoru u oblasti biohemije,” rekao je Tom Knutzen, Izvršni direktor Danisca. “Bioizopren je izvrstan primer liderske pozicije Danisc-a, odnosno njene filijale Genencor-a, u industrijskoj biotehnologiji. Kao što isporučujemo postojećem tržištu enzime, mi takođe istražujemo i budućnost bio-inovacija s izuzetnim potencijalom da se uključimo u najhitnije svetske poslove i susretnemo se s izazovima zaštite okoline.”

  “Goodyear-ova prva koncept guma proizvedena sa bioizoprenom pokazuje ogroman napredak koji smo postigli korišenjem bio- alternative izoprena koji dobijamo u našem proizvodnom procesu iz sirovina dobijenih od naftinih derivata, rekao je Jesse Roek, Direktor Goodyear-ovog odelenja Global Materials Science: ”Razvoj bioizoprena mogao bi Goodyear učiniti manje zavisnim od naftinih derivata.  Mi delimo Genencor-ovu viziju smanjenja uticaja industrije na okolinu korišćenjem obnovljivih materijala u lancu snabdevanja.”

  Na Konferenciji o klimatskim promenama Goodyear je takođe predstavio gumu EfficientGrip, koja je već izvesno vreme raspoloživa kupcima širom sveta. Guma je predstavljena na prototipu električnog vozila Renault Fluence.