4Gume.com Logo

Goodyear testira sojino ulje kao zamenu

  01. jul 2012.

  AKRON (24.07.2012.) — Goodyear ispituje upotrebu sojinog ulja za gume kako bi eventualno produžio vek šare gume za 10 procenata i redukovao upotrebu ulja na bazi nafte u proizvodnji guma za do 7 miliona galona godišnje.

  Goodyear je izjavio da je upotreba sojinog ulja u njihovoj fabrici u Lawtonu, Oklahoma, pokazala poboljšane mogućnosti mešanja u proizvodnom procesu. Gumena mešavina napravljena sa sojinim uljem meša se lakše sa silicijumom koji se koristi u izradi gume. To može povećati efikasnost fabrike i smanjiti utrošak energije i emisiju štetnih gasova, tvrdi Goodyear.

  Prototip gume napravljene u Lawtonu će biti testiran na Goodyear poligonu u San Angelu, Texas, u predstojećim mesecima. Ako indikatori ostanu pozitivni, Goodyear tvrdi da će potrošači moći da kupe gume izrađene od sojinog ulja već 2015.godine.

  United Soybean Board (USB) pomaže finansiranje projekta  Goodyear-a s pozajmicom od  500,000 dolara preko 2 godine. Goodyear će predstaviti gumu izrađenu od sojinog ulja u Ford Motor Co.’s istraživačkom centru u Dearbornu, Michigen, kao deo događaja koji sponzoriše USB 6. i 7. avgusta 2012.

  U međuvremenu, Goodyear i DuPont Industrial Biosciences rade na razvoju bioizoprena, biološke alternative za naftni derivat izopren. Goodyear takođe razvija  svoju tehonologiju zadržavanja vazduha (AMT) koja omogućava gumama da ostanu naduvane pri optimalnom pritisku bez potrebe za spoljnim naduvavanjem ili elektronikom, koja može da popravi ekonomiju goriva, da smanji emisiju štetnih gasova, produži trajanje gume i poboljša performanse, tvrdi Goodyear.