4Gume.com Logo

Goodyear UltraGrip 8 PERFORMANCE - novi zimski pneumatik visokih performansi

    13. decembar 2012.

    Goodyear je ove zime na evropsko tržište lansirao nov zimski pneumatik visokih performansi namenjen teškim snežnim uslovima. Pneumatik UltraGrip 8 PERFORMANCE, specijalno razvijen za sigurnu vožnju po putevima pokrivenim bljuzgavicom, snegom i ledom, rezultat je opsežnog ispitivanja želja potrošača koje se izvodi širom Evrope, kao i analize stanja u saobraćaju. Rezultati navedenog ispitivanja pokazali su da vozači žele pneumatike koji zimi nude dobru vodljivost, prijanjanje i efikasno kočenje jer su vrlo zabrinuti kako da održe kontrolu nad vozilom.

    “Kada smo potrošače upitali šta očekuju od zimskog pneumatika jasno su nam stavili do znanja da imaju velika očekivanja na području prijanjanja i kočenja,” kaže Fabien Desarcon, direktor marketinga zimskih pneumatika Goodyear za regiju EMEA. “Pre nekoliko godina, kada je Evropu zahvatila oštra zima, mnogi vozači su tada naučili lekcije koje su im još uvek u živoj uspomeni, a rezultat tog iskustva je jasno izražena potreba da prijanjanje pneumatika bude dobro i kočenje sigurno. Da bismo zadovoljili ovu potrebu, razvili smo UltraGrip 8 PERFORMANCE.”

    Novi pneumatik razvijen je sa ciljem da se ponudi rešenje za često promenljive uslove vožnje tokom zime. Smeša sa punom silikom, izrađena po najsavremenijoj tehnologiji mešanja, na niskim temperaturama obezbeđuje elastiku pneumatika i istovremenu čvrstinu širokog temperaturnog raspona. Prilikom izrade radilo se po tehnologiji tri vrste lamela, kako bi pneumatik bio čvrst, uz odlične performanse na snegu. Gusto raspoređene hibridne lamele obezbeđuju odličnu vodljivost, a povećan broj rubova i više zamaknutih blokova u dezenu doprinose boljim opštim performansama. UltraGrip 8 Performance odlikuje takođe namenski razvijena, 6 mm duboka lamela po obodu pneumatika kojom se poboljšava bočno prianjanje jer se blokovi bolje prilagođavaju. Testerasto centralno rebro deluje pri kočenju kao snežni plug i omogućava 6% kraći put zaustavljanja na snegu u odnosu na prosek ostala tri testirana konkurentna pneumatika1, a testerasti oblik sa rubovima pod raznim uglovima obezbeđuje bolje prijanjanje na snegu. Pošto se sneg na kraju pretvara u bljuzgavicu, Goodyear je obezbedio široke kanale u ramenom delu koji tokom vožnje efikasno odvode snežnu bljuzgavicu ispod pneumatika. Više gume u kontaktu sa podlogom u centralnom delu i veća površina naleganja obezbeđuju efikasnije kočenje i bolju kontrolu nad vozilom.

    Na mokrom putu dolazi do izražaja usmeren dezen sa hidrodinamičkim kanalima kojima se raspršuje voda, pa se pneumatik efikasno odupire akvaplaningu, dok neprekinuto centralno rebro omogućava dobro držanje smera i precizno upravljanje na suvoj podlozi. Rezultati nezavisnih testova2 su potvrdili da od svih testiranih pneumatika UltraGrip 8 Performance ima najbolju vodljivost na mokrim putevima, a njegov otpor kotrljanja je među najmanjim.