4Gume.com Logo

Gorivo od starih guma

  01. januar 2008.

  Dr Vera Tos (Vera Thoss) hemičar zaštite okoline iz Univerzitetske hemijske škole iz Bangora (Vels), u saradnji sa kompanijom Welsh Company UTD Research Ltd, proizvodi sasvim nove proizvode od starih auto guma.

  U različitim laboratorijama širom sveta već su proizvedeni crni karbon, dizel gorivo i gas, ali UTD Research je prva uspela da usavrši proces korišćenjem patentirane tehnologije i proizvodi veće količine goriva.

  Najsavremenija tehnologija sa Bangor univerziteta omogućila je pronalazak odgovarajućih goriva i načina rafinisanja.

  Zahvaljujući visokoj kalorijskoj vrednosti, rafinisano gorivo dobijeno iz starih auto guma, pomešano je sa dizelom i uspešno isprobano kao gorivo za automobile.

  "Rezultati su vrlo ohrabrujući", rekla je Dr Vera Tos, "nedavno smo testirali gorivo na stazi Anglesey Circuit i utvrdili da je gorivo značajno poboljšalo performanse test automobila"

  “Proizvedeni crni karbon mogao bi se koristiti za punjenje kertridža za štampače, kao pigment, punjač ili aktivni ugalj. Predviđeno je da proizvedeni gas obezbedi energiju za ceo proces; zato je ovo zaista istinska reciklaža“, rekao je Mike Walker iz UTD Research Ltd. “Mi smo vrlo zadovoljni što je Univerzitet iz Bangora procinio naš potencijal i šta imamo nameru da postignemo. Bangor postavlja standarde za akademske institucije prihvatanjem preduzetničkog duha velških kompanija.”

  Izvor: www.newswales.co.uk