4Gume.com Logo

Guma koja menja boju kada dođe vreme zamene letnjih i zimskih guma

    12. decembar 2013.

    U cilju podizanja svesti vozača o potrebi prelaska na zimske gume Canadian Tire  je angažovao britansku istraživačko razvojnu firmu ARTIS da razvije gumu koja menja boju na temperaturi od +7°C. Koncept guma ima bočni zid koji menja boju od bele do svetlo plave na temperaturi od +7°C. Stručnjaci za gume se slažu da je to optimalna temperatura kada bi trebalo letnje gume zameniti zimskim.

    Ideja ovog koncepta je da da vozačima pruži vizuelni podsetnik da je došlo vreme zamene guma jer mnogi pogrešno veruju da su zimske gume samo za sneg i da su im potrebne samo ako ima snega i leda na putu. (Neki poznati proizvođači zimske gume već zovu i gume za hladno vreme - cold weather tyres).

    Guma se različito ponaša u letnjim i zimskim uslovima i njena konstrukcija je prilagođena sezonama kada se koristi. U određenom trenutku gume postaju tvrde što se kod letnjih guma dešava na mnogo višim temperaturama nego kod zimskih guma. Zbog toga letnje gume gube elastičnost  i trakciju čak i na mokrim putevima, a zimske gume ostaju fleksibilne i prianjaju u svim uslovima