4Gume.com Logo

Guma Michelin koja se sama popravlja

  01. maj 2011.

  Skoro svi veliki proizvođači guma imaju u ponudi gume koje u svom sastavu imaju smesu sličnu gelu koja po prodoru stranog tela (eksera na primer) zatvara rupu i obezbeđuje trenutno, trajno i nepropusno zaptivanje. Gumom koja se sama popravlja Michelin zadovoljava potrebu kupaca za bezbednom i ekonomičnom gumom.

  Guma koja se sama popravlja je realan odgovor na očekivanje potrošača: pouzdana, ekonomična guma koja simbolizuje težnju proizvođača da se optimizuje korišćenje sirovina,  jer guma koja se  ređe menja može da pređe više kilometara i ima duži rok trajanja.

  Takve putničke gume mogu da idu po ekserima bez najmanjeg gubitka pritiska vazduha. One su napravljene iz jedinstvene gumene smese koja može momentalno da zatvori rupu koji se pojavljuje u gazećem sloju. Pritom one čuvaju sve karakteristike gume kao što su bezbednost i ušteda goriva. Drugim rečima, Michelin obezbeđuje ključnu prednost bez gubitka drugih karakteristika gume. To je ilustracija Michelin-ove strategije izbalansiranih karakteristika guma.

  Sada se koristi nova gumena smesa koja je stabilna i ne zadržava se u donjem delu gume, što se događa kada se auto nalazi na parkingu duže vreme, a nema ni vibracija u vožnji. Osim toga, tehničko rešenje Michelin-a ne dovodi do pogoršanja drugih karakteristika gume, kao što je otpor kotrljanja, koji utiče na utrošak goriva.

  Na evropskim putevima opasnost proboda gume pojavljuje se u proseku svakih 75 000 km vožnje, dok se na putevima nekih zemalja jugoistočne Azije probodi događaju svakih 3000 km. Nova samoremontirajuća guma je vrlo privlačna za tržišta zemalja u razvoju.
  Nove gume obezbeđuju vozaču sigurnost u vožnji, jer pri kretanju vlasnik automobila  apsolutno i ne oseća da je njegova guma bila probušena!

  S tačke gledišta zaštite prirodne sredina, dobija se dvostruka korist. Pre svega, smanjuje se broj guma koje se menjenja zbog bušenja, proizvodi se manje guma i smanjuje utrošak sirovina.

  Osim toga, prestaje potreba za rezervnom gumom što daje više prostora u unutrašnjosti automobila, a značajno se smanjuje težina automobila (za oko 30 kg). Kao rezultat toga štedi se gorivo, što je u skladu s Michelin-ovom dugoročnom orijentacijom na proizvodnju guma koje štede gorivo i štite životnu sredinu. U uslovima gradske voženje količina CO2 koji se ispušta u atmosferu se smanjuje se za 1,9 g na svaki kilometar vožnje.

  U razvoj ove gume stručnjaci Michelina su uložili ogroman rad i čak 15 patenata. Pojava ove gume na tržištu biće događaj bez presedana koji se nestrpljenjem očekuje.